Kultur

Regjeringen åpner for at menigheter likevel kan søke støtte

STIMULERING: En ny støtteordning åpner døra også for menigheter i Den norske kirke. – Det er et framskritt, sier KA-direktør Øystein Dahle.

I forbindelse med pandemien har menigheter i Den norske kirke så langt vært utestengt fra gjeldende kompensasjonsordninger fordi kirken ikke har adgang til å være registrert i frivillighetsregisteret.

Kort frist

I en ny statlig stimuleringsordning åpner regjeringen for at også menigheter kan søke midler. Ordningen ble sendt ut på høring 14. januar, og høringsinstansene har en drøy uke på seg. Fredag må svaret være avgitt. KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter ser den nye åpningen som et lyspunkt.

– Den gir et litt større åpningsrom for Dnk som har falt utenfor de fleste ordninger så langt, sier avdelingsdirektør Øystein Dahle i KA.

Man kan ikke hvile på offentlig finansiering i denne del av kirkens arbeid

—  Øystein Dahle, KA

Smertet

Sist i november meldte KA at avlyste arrangementer ga et inntektsbortfall på mellom 100 og 150 millioner kroner og påpekte at menighetsrådene ikke egner seg for noen av kompensasjonsordningene for frivillig sektor.

- Menighetene har langt større frivilligaktivitet med konserter, avslutninger og markeder i november og desember enn i resten av året. Menigheter stengte ned i november for å kunne åpne til jul. Den åpningen kom ikke. Det smertet mange. Vi har ingen tall på hva avlysningene i desember medførte av tapte inntekter. Det er noe vi eventuelt må finne ut gjennom en spørreundersøkelse, sier Dahle.

Dahle

Som annet kulturliv

Andre frivillige organisasjoner får kompensasjon for sine tap fordi de kan registreres i Frivillighetsregisteret. Den norske kirkes tilknytning til staten har gjort at menighetsrådene ikke kan registrere seg i dette registeret.

Den nye stimuleringsordningen åpner døra også for de som ikke har slik registreringsrett, men kan vise til frivillig innsats.

– Det er et framskritt, og en liten imøtekommelse av menighetens behov. Selv om Den norske kirke har offentlig finansiering, fungerer mange av tiltakene i menighetens eget kultur- og konsertarbeid på samme vi som annet kulturliv og frivillighet. Man kan ikke hvile på offentlig finansiering i denne del av kirkens arbeid, sier Dahle.

---

Nye stimuli

  • Forskrifter til nye stimuleringsordninger på over 1,1 milliarder kroner for idrett og frivillighet er på høring i organisasjonene.
  • Det foreslås to nye støtteordninger, begge med varighet fra 1. januar til og med 30. juni.
  • Den ene rettes mot publikumsarrangement av nasjonal verdi. Den andre mot idrett og frivillighet.

---

Fjoråret

De to nye støtteordningene for idrett og frivillighet er samlet på 1,185 milliarder kroner. Støtteordningens ene del er siktet inn mot idrettsarrangement som det er stor interesse for. Den andre skal favne hele bredden av frivilligheten og idretten, og vil gi støtte til aktiviteter og arrangementer som er tilpasset smittevernsbestemmelsene.

Ordningene vil være gjeldende for perioden 1. januar til og med 30. juni 2021. Det åpnes ikke for å søke for fjorårets tapte inntekter. Potten menigheter kan søke på er på 80 millioner kroner. I høringsnotatet heter det at midlene rettes mot «ikke-fortjenestebaserte aktører» i frivillig sektor. Ved siden av menigheter nevnes enkelte studieforbund, samvirkeforetak og enkelte idrettsanlegg.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur