Kultur

Rysstad inviterer til postkortjul i Setesdal

JULESALMEDUGNAD: – Det å vokse opp i Setesdal midt i skogen, er nesten et glansbilde av hvordan jul skal være, sier Kim Rysstad.

Da alle ansatte i Valle kommune i Setesdal fikk utdelt Kirsten Bråten Bergs plate Juletid i 1991, startet også Kim Rysstads forhold til julesalmen «I denne søte juletid». Moren jobbet nemlig i kommunen, og ti år gamle Kim ble straks trollbundet.

– Den salmen er jul for meg. Når jeg hører den, kommer jeg i julestemning med en gang. Da tenker jeg på henting av juletre og lukten av julemat. Det å vokse opp i Setesdal midt i skogen, er nesten et glansbilde av hvordan jul skal være, forteller hylstringen.

Etter at han selv ble artist og startet med julekonserter, ble «I denne søte juletid» en naturlig del av repertoaret – og julestemningen kommer tidligere og tidligere.

Drømmen brast

Akkurat i år var det derimot knyttet mye usikkerhet til om Kim Rysstad i det hele tatt kunne fremføre julesalmen han setter så høyt. Allerede i mai forberedte han seg på at julekonsertene kanskje ikke ble noe av, og i september var det et faktum: han måtte skrote juleturnédrømmen.

For Rysstad er en juleturné ekstra spesiell. Han mener de fleste har en artist eller en konsert de må få med seg før de kan slå fast at «nå – nå er det jul».

– De at noen sier at de må høre Kim før jul, er vanvittig sterkt. Så det er kjedelig å ikke få gjøre det som var drømmen min.

Men noen får likevel høre Kim før jul. Fem spillesteder blir det, og totalt syv konserter.

– At vi får gjennomført en liten turné er jeg veldig takknemlig for. Selv om planen var en stor turné med minst tjue konserter, er jeg glad for at vi i det minste får gjennomført noe.

Gjennomføringer venter like etter nyttår også. Trettende dag jul kommer han med utgivelsen Draumkvedet. Visjonsdiktet man regner med stammer fra middelalderen handler om Olav Åsteson som våkner nettopp trettende dag jul og «reiser til kirken for å synge om sine visjoner».

Det er et samarbeid med Kringkastingsorkesteret og Jon Øivind Ness.

Denne produksjonen er bestilt av Vårt Land. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur