Kultur

Solfrid Molland synger om Maria og Josef i vår tid

JULESALMEDUGNAD: Solfrid Molland synes det er fint å trekke paralleller mellom «Maria som flyktet med Jesus under brystet til en kvinne som føder et barn under Sinsenbrua».

– Jeg kom til en by med lys i hvert hus, men dør etter dør var stengt.

Det synger Solfrid Molland i Vårt Lands julesalmedugnad. Hun har tidligere fortalt om en forkjærlighet for den europeiske kultur­arven, som hun er opptatt av at også omfatter «det jødiske, det arabiske og sigøynermusikken».

Slik sett føyer julesalmevalget hennes seg inn i rekken. «Marias sang» ble nemlig til ved at hun kom over en kassett med «gamle russisk sigøynermelodier» i en bruktbutikk for en del år siden.

– Da jeg hørte melodien, hørte jeg at dette måtte bli en julemelodi. Jeg sendte den til Erik Hillestad i Kirkelig kulturverksted, og så fikk jeg en tekst tilbake.

Molland mener salmen vever bibelhistorien om Maria og Josef på flukt inn i vår egen tid.

– Maria kan være Jesu mor, men også Maria som har flyktet over havet fra Syria, eller Maria som tigger på gata i Oslo. Den handler om å være på flukt, eller å stå utenfor og se inn, forklarer Molland.

– Det er fint å trekke paralleller fra Maria som flyktet med Jesus under brystet til en kvinne som føder et barn under Sinsenbrua.

En kappe av håp

Som for så mange andre har pandemien også stukket kjepper i turnébilhjulene for Solfrid Molland. Plata Håpets kappe slapp hun like etter at Norge stengte ned.

– Vi var som veddeløpshester på oppløpssiden, så det måtte en omstilling til. Men på den annen side fikk jeg tid til å gjøre intervjuer, og å fordype meg mer i prosjektet der jeg fremhever det felles humanistiske fredsbudskapet i jødedom, kristendom og islam.

I oktober åpnet det seg riktignok en liten luke, og hun fikk spilt konserter i fem byer. Hun rakk også én julekonsert i Hønefoss kirke tidligere denne uke, ellers er resten av turneen avlyst.

– Jeg har reist på juleturné årlig siden 2015, så jeg skulle selvfølgelig gjerne gjort det i år igjen. Men jeg minner meg selv på at det kunne vært langt verre. Vi er tross alt ganske privilegerte her i Norge.

Denne produksjonen er bestilt av Vårt Land. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur