Kultur

Gospelorganisten eksploderte på nett

PETTER DASS-PRISEN: – Alle så at noe var i gjære, sier Leif Ingvald Skaug. Men få satte så mye i gang som ham da viruset traff. Nå er han nominert til årets Petter Dass-pris.

Siden mars har han holdt på tidlig og seint. Befinner du deg i samme bygd eller kvartal som Leif Ingvald Skaug, vil du merke det. Ikke bare er han høyreist, han kan være nokså høyttalende også. Og kjapp. Ideene popper opp. Hårete mål og ville visjoner. Avisarkivet forteller om noen det ikke ble noe av, men ulikt de fleste av oss, våger Skaug «å stå som Daniel» og gjennomføre. Også når utfordringen er å lage Lucia-sendning fra en lokal barnehage på Mysen der han bor.

Dørene ble stengt

Juryen som har nominert ham til årets Petter Dass-pris, er imponert. Der andre så begrensninger, så han åpninger. Og mens andre nomineres for livslangt virke, er Skaug koronaårets sangleder. Han ser det som en ære å være nominert.

– Hva skjedde egentlig i mars?

– Alle så at noe var i gjære. Jeg så at nedstengningen ville gi store utslag. Vår siste opptreden 8. mars var på en karnevalsgudstjeneste i Hærland kirke. Allerede da var vi i gang og tenkte vi måtte være raske. Veldig få kunne møtes. Siden jeg jobber som organist, tenkte vi at organisten kan invitere noen få inn. Selv om vi er få, kan vi gi et håndtrykk inn i stuene på en annen måte enn før.

---

Leif Ingvald Skaug (44)

  • Organist i Eidsberg.
  • Daglig leder i Vidvinkel As.
  • Gründer og leder for Gospel Explosion.

---

9. mars begynte han å booke artister og nettverket hans er stort. 12. mars kunne han annonsere tre artister i uka til det nettsendte «Organisten inviterer». Artister som Lewi Bergerud, Frøydis Grorud og Maria Solheim sa ja med en gang. Da statsminister Erna Solberg hadde sin første koronatale til folket, satt rundt 1.000 mennesker online og fulgte organistgjestebudet. Fram til nå er det blitt rundt 50 livestreams.

Kjempekor

Dessuten har han mobilisert til nettøvelser med kor en gang i uka.

– Vi måtte legge ned alt av kor i Norge som jeg hadde ansvar. Dette har vi aldri gjort før, tenkte vi, men det går bra.

Allerede på tredje eller fjerde øvelsen var korister opp mot 2.000 sangere fra 80 nasjoner linket inn. Bilder av hele familier som sang rundt i stuene gjør at Skaug forsiktig anslår det til et kor på 2.500.

Selv om norske sangere er i flertall, valgte de etter fire uker å gå over til engelsk. En innspilling ble gjort der av sangere fra 70-80 nasjoner er involvert.

– For meg er det en hjertesak å se at det var folk fra mange land. Det gir en liten smak av himmel.

Sammen med kateket Åshild Moen Arnesen og menighetsstaben la han opp til den første digitale gudstjeneste 15. mars. Siden er det blitt ukentlige gudstjenester på nett.

– Vi har ikke hatt kontrollen, men tenkte at dette måtte vi gjøre, sier Skaug.

Første uka i desember er han å se i Den norske kirkes talkshow på kirkas nettside sammen med Åshild Moen Arnesen. De lager åtte sendinger med gjester som Olav Fykse Tveit, Christian Ingebrigtsen, Maria Solheim og Kristin Raaum.

Ny plattform

– Hva tror du resultatet av kirkelig nettvirksomhet blir på lang sikt?

– Jeg elsker å være i samme rom som andre, men jeg tror vi vil oppleve hybridløsninger. Vi har gjort noe nå som jeg tror gjør at vi ser nye muligheter. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra folk som ikke har kor, andre som bor grisgrendt til, eller har et handicap eller psykiske utfordringer ved å være sammen med andre. Det tilbudet de nå har fått er noe av det må vi fortsette med etter korona.

Skaug ser nettsatsingen som en ny plattform til formidling av evangeliet. Nett-gudstjenester når mange som ikke er vant til å gå i kirken.

– Noen «snik-ser». Jeg hører fra folk jeg ikke kjenner og kjenner, folk som ikke tror på Gud som sier de er på hver gudstjeneste og at det betyr mye. Det må vi fortsette med.

Harmoni

– Hva inspirerer deg?

– At menneske finner sin plass i fellesskapet, finner samklang og glede ved å samles. Da skapes vakre toner som resonnerer med enda flere, og gjør at folk blir friske og finner fred. Det gjør at jeg vil stå opp om morran for å gjøre ting annerledes for å nå enda lengre ut. Jeg løper nok litt mye foran, er kanskje litt for tidlig noen ganger, men når det er om å gjøre å utnytte et potensial, da våkner det noe i meg.

Når han samler sangere til sine «gospeleksplosjoner», er ofte halvparten av sangerne uvante med kristen tro. Det kjenner han seg inspirert av så lenge det er – med hans egne ord – skikkelig og nedpå.

- Å snakke om livet, formidle håp og tro på en måte folk forstår. Å bygge bro gjennom konserter, og oppleve at folk, i hvert fall lokalt, er stolte av det vi holder på med, det gir meg mye.

Skaug leste nylig næringslivsintervjuet med topplederen i Obos, Daniel Siraj, som har Jesus som forbilde. For Siraj er det et lederprinsipp å være tett på folk, og slik som Jesus, ikke bare omgås de høye herrer.

- At folk som Siraj som lever midt i det, er lys og salt i denne verden, er en normalisering av det å formidle tro. Det er noe som skal gjøres av alminnelige folk som har tro på gud. Jeg blir inspirert når medier som E24 og DN henter fram en som snakker om tro og sier Jesus er hans forbilde og at han vil være med å forvandle verden. Jeg tror det er noe som slår ut hos helt vanlige folk, og ikke bare innenfor kirkeveggene.

– Hva skulle du gjerne hatt mer tid til?

– Akkurat nå skulle jeg gjerne hatt mer tid til å trene. Da trener jeg sammen med kona på helsestudio en gang i uka. Jeg elsker å løpe, men menisken har ført til løpeforbud.

– Hva er den daglige drivkraften din?

– Dagen må ha frokost, menneskelige treffpunkt, samtaler og nettilkobling.

---

Petter Dass-prisen

  • Prisen deles ut av avisen Vårt Land og ble første gang delt ut i 1995.
  • Prisen skal gå til «en ­person som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dags­orden på en ­engasjerende måte».
  • Begrunnelsen for å nominere Leif Ingvald Skaug: Da andre så begrensninger, så Leif Ingvald Skaug muligheter da landet stengte ned i mars. Grunnleggeren og lederen av Gospel Explosion har lenge vært til stor glede og oppmuntring for mange flere enn bare kormedlemmene hans. Måten han har klart å nå gjennom folks skjermer rundt omkring i landet har betydd mye for mange i en ellers tøff og dyster tid. Hans genuine engasjement og iver for den varierte kirkemusikken er ikke bare imponerende, men også inspirerende. Skaug er heller ikke bare en utrolig dyktig musiker, han er også en sterk åndelig formidler som presenterer kristentroen på en tilgjengelig måte gjennom musikk som varmer.

---

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur