Kultur

Andre luke i Vårt Lands adventskalender: – Jeg er ikke så glad i «glad» julemusikk

JULESALMEDUGNAD: Thea Emilie Wang foretrekker mørke julesanger, men har funnet en salme med et budskap alt annet enn mørkt.

Da Thea Emilie Wang ble spurt om å bli med på julesalmedugnaden, var «Det hev ei rose sprunge» det første som slo henne. Og sånn ble det.

– Jeg har hørt veldig mye på Bugge Wesseltofts It’s Snowing On My Piano gjennom oppveksten, og der spiller han den. Jeg er også veldig glad i Joni Mitchells julelåt «River», så dette er en slags Mitchell-inspirert folk-versjon.

– Jeg er ikke så glad i «glad» julemusikk.

Etter at hun spilte inn sin versjon av den tradisjonsrike julesalmen, har hun likevel funnet ut at det var et spesielt passende valg. «Det hev ei rose sprunge» er nemlig inspirert av en historie fra 1500-tallet, om en munk som en kald desemberdag fant en rosenknopp i en klosterhage.

– Den handler om at det kan blomstre roser selv i dager med mørke og kulde. Det passer veldig inn godt i hvordan det har vært i år.

Soloprosjekt på Senja

Thea Emilie Wang har vært med i en rekke band og prosjekter med andre, men for et års tid siden besluttet hun å fokusere på sitt eget soloprosjekt.

Hun tar en mastergrad i utøvende musikk i København. Denne høsten skulle hun egentlig på utveksling til England, men pandemien ville det annerledes. For å gi seg selv en tur allikevel, dro hun nylig til Senja.

– Jeg er på Kråkeslottet på Senja for å skrive musikk. Dette er et helt nydelig sted som ligger helt nede ved havgapet. Det står et fyrtårn like utenfor, og på kveldene er det nordlys.

Debutplaten hennes – som trolig vil få navnet While He Is Still Asleep – spilte hun inn i det som kan virke som en svunnen tid: januar.

– Jeg var der i tre uker og spilte inn hele plata. Det var kjempeutfordrende, men likevel helt fantastisk. Det første koronatilfellet i LA kom da jeg var der, men da var det jo ingen som visste hvor ille det ville bli.

Med festivalstopp, flyforbud og avlyste konserter har pandemien vært en vanskelig tid for kulturarbeidere. Også for uetablerte artister.

– Det er nok enda vanskeligere å etablere seg som musiker nå enn for et år siden.

Denne produksjonen er bestilt av Vårt Land. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur