Minst 2,1 milliarder kroner trengs for å redde 158 steinkirker fra middelalderen. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad ble presentert for tallene torsdag av KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter. Stortingspolitiker Kari Henriksen (Ap) reagerte på at Ropstad i den sammenheng pekte på kommuners egenandel. Henriksen frykter at dette er «nok et eksempel på at Høyre-regjeringen overfører oppgaver, men ikke tilstrekkelig midler til å realisere dem»
182 millioner
Kjell Ingolf Ropstad (KrF) svarer på kritikken i en epost der han blant annet sier det blir feil å kalle dette en ansvarsfraskrivelse.
– Regjeringen har til sammen bevilget 112 millioner til bevaring av kirkebygg de siste to årene, og foreslår i tillegg 70 millioner til dette på neste års budsjett. I tillegg jobber vi nå med et omfattende langsiktig bevaringsprogram for de kulturhistorisk viktige kirker. Det er bevis for at vi prioriterer sikring av kirkebyggene våre, sier ministeren.
Lover stort løft
– Vi er helt avhengige av et godt samarbeid mellom stat, kommune og kirkeeier. Kommunene har økonomisk ansvar for vedlikeholdet av disse historisk viktige kirkebyggene, og den økte innsatsen fra regjeringens side må ikke erstatte kommunenes økonomiske ansvar. Dette har Stortinget sagt seg enig i. Men vi vet at det er krevende for kommunene å ha det økonomiske ansvaret for å sette i stand mange kirker med dårlig tilstand. Derfor vil staten ta et stort løft. Hensikten er ikke å endre på hvem som har det økonomiske ansvaret, men å bidra med betydelige midler. Vi skal se på ulike tilnærminger for hvordan vi utformer bevaringsprogrammet videre, sier Kjell-Ingolf Ropstad.
---
Fakta:
---