Kultur

Hareide svarer Grande: Aldri sagt at vi har monopol på verdipolitikk

I et åpenhjertig intervju sier Trine Skei Grande at KrFere må forstå at alle mennesker har en etikk og en moral. Nå svarer Hareide, politikeren som Grande har kalt «Mannen i mitt liv».

– Vi har aldri sagt at vi har enerett på de rette verdiene. Vi mener jo at KrF har den rette politikken, men vi har ikke monopol på hva som er den riktige verdipolitikken, sier Knut Arild Hareide.

Han reagerer på Trine Skei Grandes nylige moral-kritikk av KrF.

I et stort intervju tar avtroppende Venstre-leder Skei Grande seg tid til å belære KrFere i moral:

– Det som KrF-ere må forstå, det kommer nå: Alle mennesker har en etikk, en moral og noen etiske valg man må ta. Politikernes rolle er å lage et godt samfunn. Disse lager man aller best ved å la noen av de etiske og moralske valg ligge hos individet, svarer Skei Grande på spørsmålet om Venstres liberalisme fort kan ende med å dytte grenser.

Grande ble sjokkert av Hareides veivalg - Hareide mener Venstre utfordret KrF

I intervjuet forteller Skei Grande om skuffelsen hun opplevde da Hareide i 2018 fortalte at han ønsket å samarbeide med Arbeiderpartiet. Grande ble ikke sint, men lei seg.

– Det var fordi han ikke var mer åpen om hva han hadde tenkt. Dette var motsatt av hva han hadde sagt til meg kort tid i forveien, sa Venstre-politikeren.

Hareide sier han har et avslappet forhold til Grandes budskap.

– På tidspunktet da jeg tok det endelige valget, hadde jeg i realiteten ikke en dialog med henne. At valget mitt kom overraskende på Trine, kan jeg forstå. Men det burde ikke ha vært vanskelig å lese for folk. Alle visste at KrF skulle gjøre et veivalg, sier

Hareide mener dessuten at Venstre var med å legge press på KrF da de valgte å gå inn i regjering med Frp.

– Idet Trine valgte å gå inn i en regjering bestående av Venstre, Høyre og Frp, visste hun at hun utfordra KrF. Dette var en regjering jeg hadde garantert velgerne våre at vi ikke skulle gå inn i, sier Hareide.

Grandes implikasjon

– Hva mener du om at Grande sier du sa det motsatte til henne av hva du endte med å gjøre?

– Jeg var opptatt av at mitt råd ikke skulle ut. Det var i realiteten kun mine nærmeste og nestlederne som visste hvor jeg stod. Hvis jeg først skulle sagt det til flere, ville jeg heller sagt det til flere i KrF og ikke til folk utenfor partiet, svarer Hareide.

Han legger til at han forstår om det hadde vært vanskelig for Venstre om hans veivalg hadde vunnet fram.

Hareide: Det handlet ikke om moral, det handlet om avstanden til Frp

Hareide sier veivalget ikke handlet om noe moralsk, men det at KrF og Frp lå for langt unna hverandre politisk.

– Når det kom til veivalget, syntes jeg avstanden mellom Frp og KrF var for stor. Det har jo Frp nå paradoksalt gått ut og bekreftet ved å forlate regjeringen, sier Hareide, som tiltrådte regjeringen som samferdselsminister etter at Frp forlot regjeringen i januar i år.

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur