Kultur

Filmserie om fredsprisarv

Fem filmer får frem fredsprisvinneres fotspor.

I en filmserie dokumenteres fem fredsprisvinneres inspirasjonskraft og ettermæle. De korte dokumentarene skildrer hvordan en rekke fredsprisvinneres arbeid fortsatt inspirerer mennesker over hele kloden.

Over tjue år etter at Den internasjonale kampanjen mot landminer ble tildelt Nobels fredspris, rydder et team jesidi-kvinner i Irak landminer etter IS, mens en mann i Sør-Sudan – som selv har mistet benet i krig – bygger protester til andre som lider den samme skjebnen.

, Bangladesh.

– Vi vil vise hvordan fredsprisen og vinnere kan forandre verden og gjøre menneskeheten bedre, sier Laura Sprechmann, direktør i PR-enheten Nobel Media, som har ansvar for Nobelstiftelsens internasjonale publikumsarbeidet knyttet til Nobelprisen og dets vinnere.

LES OGSÅ: Vil hjelpe syriske flyktningbarn med å sette ord på følelser – med Sesame Street

Oscarvinner

Filmene har blitt til gjennom et samarbeid mellom regissøren Orlando von Einsiedel, National Geographic og Nobelprisen. Laura Sprechmann i Nobel Media og resten av teamet bak filmprosjektet spurte seg hvordan de kunne nå bredest mulig ut, og falt på korte dokumentarfilmer.

– En faktaorientert film om en organisasjon har kanskje ikke så stort potensial. Den beste måten å få engasjement er å finne en bra menneskelig historie som er her og nå og som folk kan relatere til. Formatet er godt egnet for å vises i museer og andre fysiske lokaler, men også online, forteller Sprechmann.

De fikk med seg den britiske dokumentarfilmskaperen Orlando von Einsiedel, som tidligere har laget filmer om skogvoktere i Virunga nasjonalpark i Kongo og om hvordan hans egen familie taklet brorens selvmord. I 2016 vant han Oscar for beste kortdokumentar for The White Helmets, som dokumenterte den syriske hjelpeorganisasjonen De Hvite Hjelmene og deres redningsarbeid i det krigsrammede landet.

Laura Sprechmann, direktør i Nobel Media.

– Gjennom fredsprisens ulike digitale kanaler har vi 5,8 millioner følgere, så vi når allerede et stort antall. Men ved å få inn mange nye og flinke folk, kan vi forhåpentligvis nå nye og yngre mennesker, sier Sprechmann (bildet).

LES OGSÅ: – Bare en global seier kan få slutt på denne pandemien, sier fredsprisvinner

Verden rundt

Foruten de allerede nevnte historiene fra Irak og Sør-Sudan, skildrer filmprosjektet også fredsfremmende arbeid i Sør-Afrika, Bangladesh og Mosambik. Over 25 år etter at Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk mottok Nobels fredspris for deres arbeid med å fjerne apartheid til fordel for et flertallsstyre, spiller sørafrikanske musikere fra ulike folkegrupper i det samme symfoniorkesteret.

I Mosambik forsker et team på verdens klimaendringer basert på forskningen FNs klimapanel og Al Gore ble tildelt prisen for i 2007, og i Bangladesh – i verdens største flyktningleir – jobber Kamal Hossain, en rohingya-flyktning, for å gjenforene barn med sine foreldre. Hossains arbeid finansieres av FNs høykommissær for flyktninger, som har mottatt fredsprisen i både 1954 og 1981.

, Irak.

Laura Sprechmann håper ikke bare filmene kan spre sterke historier knyttet til fredsprisen, men også at disse korte dokumentarene kan treffe særlig godt akkurat nå.

– I disse tider, når alle går gjennom store utfordringer, tror jeg vi alle har godt av å se håpefulle mennesker, som trosse tøffe omstendigheter for å følge en visjon.

LES OGSÅ: – Det er det kvikke innblikket i radikaliseringens logikk som gjør Kalifat severdig, skriver Einar Aarvig om den svenske Netflix-serien

---

Nobels Fredssenter

  • Opprettet av Stortinget i 2000, åpnet i 2005.
  • Museet presenterer fredsprisvinnere og deres arbeid, samt historien om grunnlegger Alfred Nobel.
  • Senteret er også en arena for debatt om krig, fred og konfliktløsning.
  • Ligger ved Rådhusplassen i Oslo og har nesten 250.000 besøkende hvert år.
  • Siden åpningen har senteret hatt tre direktører: Bente Erichsen (2005–2015), Liv Tørres (2015–2019) og Kjersti Fløgstad (nåværende).

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur