Kultur

Prots feiret 70 med kjøttkaker i brun saus

Jubilant: Ingen kan få Norge til å synge som Per Oddvar Hildre. Det er gratulantene skjønt enige om.

Per Oddvar Hildre, best kjent som Prots, feiret 70-årsdagen hjemme med kjøttkaker i brun saus. Alle planer om feiring med koret er utsatt, men jubilanten håper å få tatt det igjen.

– Du må huske på ertestuingen. Den er viktig, tilføyer jubilanten.

Nå ser han fram til at karantenetida skal få en ende. De tre barnebarna på Østlandet har han og kona Ingrid Marie bare snakket med på skjerm de siste seks ukene. Han venter også på å få komme i gang igjen med kor og korister.

– Hva ser du med størst glede tilbake på?

– Alle de gode vennene. Flere av dem rakk ikke å bli 70 år. Da tenker jeg det er fantastisk å få være i denne verden ennå og ha folk rundt meg som bryr seg og som jeg bryr meg om. Å kunne se på 70 som en milepæl der jeg enda får våkne om morgenen og kjenne at jeg er nysgjerrig på livet, det er en erkjenning som slår meg når jeg ser tilbake på alle som reiste før meg, sier han.

Full fart

Denne helgen skulle det feires med SKRUK-konsert. Første uka i mai skulle han reise til feiring i den aserbajdsjanske enklaven Narchivan i Armenia. Neste år er planen å reise til Madagaskar og samarbeide med koret Lova og musikere der. Noe temposenkning er knapt å registrere.

– Full fart er mulig takket være mange gode folk som tar støyten når noe må jobbes med, sier han.

– Jeg sier som Martin Luther at hvis du vet at det er dommedag i morgen, så plant et tre i dag. Selv når du er 70, må du planlegge 30 år fram, i hvert fall ti. Om jeg ikke setter meg ned og sturer, så kan jeg ha et rikt liv ennå, sier 70-åringen.

Åpnet hjertedører

Erik Hillestad har jobbet tett sammen med dirigenten og koret SKRUK på en rekke banebrytende prosjekter. Folketoner, julesanger, barbershop, samba og klostersang.

– Prots har åpnet utallige hjertedører for nye og ukjente musikkformer og et ukjent antall bedehusdører og kirkedører for den musiske lekens velsignelser

– Hva betyr han for kor-Norge?

– Han har hjulpet kor i Norge og flere andre land til å få et helt nytt repertoar og til å synge med øynene.

– Hvordan vil du karakterisere ham?

– Han er en seriøs humorist og en leken profet både i eget og andre land, sier Erik Hillestad.

Et unikum

I 1978 ga Kirkelig Kulturverksted ut albumet Av moll er du komen til dur skal du bli. Det var et samarbeid mellom Henning Sommerros band Vårsøg og SKRUK: Henning Sommerro sier det må et seminar til for å ramme inn personen Per Oddvar Hildre. Han vet ingen som kan gripe tak i Ola og Kari og få de til å synge slik Prots kan.

– Han er et unikum, ja, et naturbarn når det gjelder å få folk til å synge. Han har et eget gen som er naturgitt og kan stå på et fotballstadion å få folk med på sangen. Dessuten er han en romslig og trivelig kar. Han har ingen kjepphester, men er vid åpen, sier musikkprofessoren, musikeren og komponisten Sommerro.

Da Vårsøg og SKRUK skulle turnere med folketonene, møtte de stengte dører. Mange har sunget og endatil giftet seg til melodien «Bruremarsj fra Øre».

– Den heter «Brureslått fra Øre», men ordet slått var så fryktinngytende at de ba oss endre tittelen til bruremarsj. Det var slett ikke stuereint med forsterkere, el-piano og orgel. Det var debatt i radio der det ble sagt at det var som å bruke plastglas under nattverden. Vi kjørte bare på, og det gikk fort over.

Men Sommerro husker det som ei brytningstid der Prots var en brøyteplog.

Grønne fingre

Sopranen Ann Helen Moen er en av de mange som har sunget i SKRUK. I sin karriere har hun sunget med noen av de fremste ensembler i verden. Hun ble fan av SKRUK og Prots allerede som barn og tenåring. Hun begynte i SKRUK i 1987 og var med i åtte år, noe som er regnet som en kort SKRUK-karriere.

– Prots har en ekstrem formidlingsevne som nådde meg som tenåring gjennom høyttalerne.

– Hva har det betydd for deg musikalsk?

– Enormt mye. Det er en x-faktor med noen dirigenter som gjør at de kan frambinge en annen klang. Prots har grønne fingre med kor. Han fikk oss til å synge over evne. Han jobbet helt konkret med øvelser og trimmet oss som toppidrettsutøvere, forteller hun.

Moen mener han har en fantastisk musikalitet og evne til frasering.

– Det handler om tekstbehandling i frasen for å være litt teknisk. Også det å tenke utenfor boksen, og bryte med konvensjonene. Teksten skal formidles kanskje også litt på tvers av den polerte skjønnsangen. Han elsker fram den mer personlige klangen som går rett til hjertet. Det har jeg tatt med meg videre og setter høyt i kurs som soloartist. Mitt uttrykk skal være personlig, og det var Prots den første til å formidle til meg, sier Moen.

Moldejazz?

Fortsatt er det ikke avgjort om den 60. utgaven av Moldejazz går av stabelen i sommer. I Molde domkirke er det skipet til en fredskonsert der SKRUK skal samle noen tråder fra sitt 47-årige virke. Da gjenforener Hildre musikere fra Aserbadsjan og Sør-Amerika. Altiplano var med på albumet Slipp min fløyter fri. Nå kommer musikerne fra Chile, Peru, Ecuador og Colombia kanskje til Molde. Komponisten Siyavoush Kerimi som er sjef for Det Nasjonale Musikkonservatorium i Baku, har satt sammen et ensemble med solist og musikere blant de fremste artistene i Aserbajdsjan. Men det gjenstår ennå å se om det blir noe Moldejazz i år.

---

Per Oddvar Hildre (70)

  • Født 23. april 1950.
  • Dirigent og korpedagog.
  • Dirigent for koret SKRUK siden 1973.
  • Dirigerte også Det Norske Kammerkor.
  • Gift med Ingrid Marie, og de har tre barn og tre barnebarn.
  • I 1998 fikk han Petter Dass-prisen.
  • I 2017 mottok han utmerkelsen kommandør av St. Olavs Orden for sin fremragende innsats for kor og kultur.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur