Før jul tok Randi Brennhaug den gamle duken med seg hjem for vasking.
– Tirsdag var det begravelse, og jeg kom for seint til å få lagt den på. Derfor ligger den fortsatt hjemme hos meg. Det var mora mi som broderte den med svartsøm på lin, forteller Brennhaug som er med i soknerådet.
– Den duken som lå på alteret nå var brodert i hardangersøm. Den er blitt ødelagt. Jeg håper vi får reddet mest mulig. Messehaglene var i sakristiet, og jeg håper det går an å rense dem, sier hun.
Skadesanering
I går fikk skadeekspertene slippe til bak sperringene rundt Dombås kirke, men ingen andre. Politiet er fortsatt på plass og vokter det som inntil videre også er å betrakte som et mulig åsted. Heller ikke biskop Solveig Fiske fikk slippe inn. I hennes følge var Britt Agnete Enemo. Hun er rådgiver for kirkebygg, -inventar og -tekstiler.
LES OGSÅ: Biskopen sier det er lov å klage og sørge
– Det er ikke så mye mer å si enn at skadesaneringen har startet. Selv om kirka på avstand ser ut som den pleier, oppdager du fort knuste ruter og sotete vegger når du kommer nærmere. Det er et leit syn som går inn på oss alle. Når hellige hus brenner, skjer det noe med oss, sier hun.
Helhetskunstverk
Messehagler, altersølv og døpefont er reddet ut. Enemo vet fortsatt ikke mer om altertavla kan reddes. Neste uke reiser Enemo tilbake til Dombås sammen med ekspertene fra Riksantikvaren. Ingeborg Magerøy er seniorrådgiver hos Riksantikvaren. Dombås kirke fra 1939 er blant de nyere kirkene som er listeført som spesielt verneverdige på grunn av de kulturminneverdiene de representerer. På grunn av denne statusen var Magerøy involvert i arbeidet med det nye orgelet Dombås kirke innviet i fjor. Nå skal hun tilbake for å se det som måtte være igjen.
– Dombås kirke er viktig i norsk arkitekturhistorie. Arkitekt Magnus Poulsson tegnet flere kirker som alle er preget av å være gjennomarbeidet av en klar visjon. Den høye verdien er knyttet til helheten der både eksteriør og interiør inngår. Det gir mening å kalle kirka et gesamtkunstwerk fra en tid der arkitektene var involvert i alle detaljer, sier Magerøy.
MER OM KIRKEBRANNEN:
• Fem års engasjement opp i røyk
---
Fakta:
---