Kultur

Petter Dass på skjær midt i skipsleia

En ti meter høy kjempende Petter Dass skal reises ved De Syv Søstre. Visjonen er mer enn hundre år gammel.

Petter Dass skrev om dem i «Nordlands trompet»: Ved Alstahaugs Prestegård finnes at se, Syv Søstre, som fletter sine lokker i sne. Syv Damer, og alle så hvite.

Moden tanke

Idéen fikk Alf Knutsen, organisten, forfatteren og gründeren som kanskje er mest kjent som skaperen av Redningsskøyta Elias. På turné med et kirkespill om Petter Dass, leste han om Gustav Vigelands skulptur som aldri ble mer enn et utkast. Knutsen lot seg ikke stoppe av Vigelandsmuseets nei til å fullføre kunstnerens statue. Da gikk spørsmålet til billedhugger Frode Lillesund, og han sa ja til å lage en statue inspirert av Vigeland.

Vigeland var i sin tid kanskje inspirert av den samiske forfatteren Matti Aikio. I 1901 ville han blåse liv i en idé fra 1890 om å bygge et Petter Dass–monument. I et innlegg i Verdens Gang beskrev han presten i kamp mot uværet «som i et myndig slag mot onde Magter».

Om fem år

Høsten 2016 nedsatte Helgeland Regionråd IKS en forprosjektgruppe ledet av Knutsen. De fullførte arbeidet i høst og la fram en plan med en pris på 6,4 millioner kroner. I november gikk Herøy kommune inn i prosjektet som også blir en del av Bodø 2024. Monumentet planlegges avduket i 2024, det året Bodø er europeisk kulturhovedstad.

Verken Kunst i det offentlige rom eller miljøvernmyndigheter har vært inne i bildet. Statuen blir plassert i en av de få kommuner som ikke har en statue i det som kalles Skulpturlandskap Nordland. Avtale om brukstillatelse for skjæret er gjort med grunneier.

– Fordi både utformingen av statuen og plasseringen tidlig var bestemt, har det ikke vært nødvendig å trekke inn andre, sier Knutsen.

Alf Knutsen. Ny statue av Petter Dass.
– Til de som sier at Petter Dass var en drittsekk, vil jeg si at han i så fall var vår drittsekk, sier Alf Knutsen. Foto: Erlend Berge

Ikon for landsdelen

– Hva vil du si til innvending om at vi ikke trenger flere menn på sokkel?

– Eller enda flere prester? Jeg er sikker på at noen vil være negative og at det blir debatt. Det er også veldig delte meninger om Petter Dass. Til de som sier han var en drittsekk, vil jeg si at han i så fall var vår drittsekk. Som entusiastisk helgelending er jeg selv begeistret over Petter Dass fordi han også var en begeistret helgelending. Når han skriver «Gud er gud om alle land lå øde» så er det noe monumentalt over det. Derfor må det også statuen og plassering være monumental, sier Knutsen.

Han holder Petter Dass som Norges mest kjente helgelending og en av Norges mest kjente diktere.

– Petter er på mange måter et ikon for en hel landsdel, sier Knutsen.

Glad i Vigeland

Gustav Vigelands skisse til en statue ga klare føringer som en kunstner måtte si seg villig til å følge. I Frode Lillesund fant de en kunstner som lenge har vært inspirert av Gustav Vigeland.

– De har gitt meg ganske frie tøyler. Særlig den yngre Vigeland har inspirert flere av mine verk. Derfor er dette et spennende prosjekt for meg, sier han som synes det er stort å være med å realisere en mer enn hundre år gammel visjon.

LES OGSÅ:

---

Petter Dass (1647–1707)

  • Dikter og prest.
  • Født på Helgeland
  • Utdannet i Bergen og København.
  • Som prest arbeidet han Først i Vefsn, så på Nesna og til slutt som sokneprest i Alstahaug der han virket til sin død i 1707.
  • Monumentet blir 10 meter høyt og støpes i bronse.
  • Det skal stå på Svartskjær som ligger rett nordøst for Svinøya i Alstenfjorden.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur