På den animerte videoen sees to menn som spiller scrabble. Den ene er ortodoks jøde, og på et punkt kommer motstanderen i en situasjon der han må velge mellom å legge ordet «jødesvin», eller å tape.
Dette førte til kraftige reaksjoner. I Aftenposten kalte forfatter og regissør Monica Csango sketsjen for «pur antisemittisme».
LES OGSÅ: – Det er ikke mulig med 8 brikker i Scrabble, sier Ervin Kohn
Viser til lovendring
NRK valgte først å forsvare publiseringen, men beklaget etter kort tid. Det skjedde etter at Kringkastingsrådet hadde mottatt et ras av klager. Til sammen teller de 433. Men tirsdag morgen, samme dag som rådet etter planen skulle behandle saken, ble det kjent at Kringkastingsrådet legger den til side:
Årsaken er at saken skal behandles av Pressens Faglige Utvalg (PFU), skriver nrk.no.
– PFU har varslet at de tar opp saken til full behandling. Dette er en etikksak som går rett inn i Vær varsom-plakaten, sier rådets leder Julie Brodtkorb.
NRK.no skriver at hun viser til at «nylige endringer i kringkastingsloven slår fast at Kringkastingsrådet ikke skal være et etikkorgan på linje med PFU.»
– Derfor skal ikke rådet drøfte enkeltsaker som behandles der, sier Brodtkorb.
Aftenposten meldte nylig at ledelsen i NRK vil gjøre en bred gjennomgang av humorsatsingen på oktober-møtet i Kringkastingsrådet.
LES OGSÅ: – Det som overrasket meg mest var ignoransen til NRK, sier Monica Csango
Mona Levin: – Feigt
– Jeg synes det er feigt av Kringkastingsrådet, sier Mona Levin.
Den profilerte journalisten og teaterkritikeren har jødiske røtter, og måtte som barn flykte til Sverige på grunn av jødeforfølgelsene.
Hun har klaget inn saken til både Kringkastingsrådet og PFU.
– Jeg var opprørt og sendte klagen inn til de mottakerapparatene jeg kjente til. Jeg visste ikke at klagen til PFU gjorde at Kringkastingsrådet ikke ville behandle søknaden. Hvis reglene utelukker at rådet skal ta opp saken, så får vi sette vår lit til PFU. Men dette har skjedd i NRK, så det er rart at Kringkastingsrådet ikke skal være noe etikkorgan, sier Levin, og legger til:
– Man kan vel også påta seg mandat hvis man mener at dette er et grovt overtramp. For det er det. Jeg synes denne saken er fæl. Det kommer inn 433 klager, og så gjør NRK en slags ‘profilering’ av klagerne og finner ut at de er høyreekstreme. Jeg visste ikke at slikt var lov, jeg! Jeg er ikke høyreekstrem, det kan jeg garantere, og jeg synes dette tyder på en arroganse. Men det forstår ikke NRK selv, og derfor kommer heller ikke den unnskyldningen som burde kommet. Derfor har saken heller ikke fått følger for noen av de delaktige. Både programsjef Charlo Halvorsen og Satiriks-redaksjonen får fortsette, og kan holde fram med å slenge vitser i NRK-messa.
– NRK har beklaget det. Hvorfor skal saken tas videre i andre organ?
– De har «beklaget hvis det støter noen». Dette er ingen beklagelse, det er en unnlatelse. Og de forstår fremdeles ikke hvorfor dette ikke går an. De synes det er morsomt med holocaust, og da kunne det jo trenges litt etikk. Hvis ikke rådet skal behandle de styggere overtrampene burde de legge ned hele greia.
Forskrift ikke vedtatt
Kringkastingsloven, som ble revidert i juni, sier ikke noe rådets rolle som etikkorgan. Rådets rolle er imidlertid å «uttale seg i de programsaker som kringkastingssjefen forelegger for det, blant annet på grunnlag av innkomne henvendelser fra publikum om programvirksomheten, eller som Kringkastingsrådet finner grunn til å ta opp.»
I forarbeidene til den nye loven varslet departementet en forskrift som avklarer rådets rolle i forbindelse med presseetiske problemstillinger. Ulike presseorgan har ønsket å avvikle hele rådet, som det er politisk flertall for å opprettholde. Departementet mente det var viktig «å tydeliggjøre grensene mot pressens selvdømmeordning (PFU)», men minnet om at man risikerte å snevre inn publikums adgang til å få behandlet klager over NRKs innhold. Samtidig ble det vist til at Stortinget har pekt på at Kringkastingsrådet er en viktig lavterskelordning for publikum.
Den varslede forskriften er imidlertid ennå ikke klar, opplyser Kulturdepartementet til Vårt Land.
– Kulturdepartementet tar sikte på å få vedtatt forskriftsendringen i høst, med virkning fra 1. januar neste år, skriver kommunikasjonsrådgiver Ingvill Tandstad i Kulturdepartementet i en epost til Vårt Land.
– Så lenge forskriften ikke er trådt i kraft, er det ikke noe i veien for at Kringkastingsrådet også behandler 'jødesvin-saken'. Jeg skal ikke si hva de skal gjøre, men gitt reaksjonene, kunne det kanskje være klokt å benytte seg av den anledningen som fortsatt finnes, sier Åslaug Sem-Jacobsen, som sitter i Stortingets kulturkomité for Senterpartiet.
NRK i juli: Kringkastingsrådet er stedet man skal si fra,
Sketsjen ble publisert i sommer. I juli sa programredaktør Charlo Halvorsen i NRK Underholdning at kritikken kom overraskende, og at intensjonen med sketsjen var det motsatte av det NRK ble kritisert for.
– Jeg tror mange legger litt for mye i den. Poenget er at han har valget mellom å legge et grovt nedsettende ord, eller tape. Og da legger han ikke ned det ordet, sa Halvorsen.
Den gang trakk han fram at «det er bra at folk klager til Kringkastingsrådet.»
– Kringkastingsrådet er stedet man skal si fra, både når man er fornøyd og misfornøyd med det NRK produserer, sier Halvorsen.
Da NRK snudde etter få dager, ble videoen fjernet fra alle plattformer. Charlo Halvorsen skrev dette i beklagelsen:
– Vi visste selvsagt at ordet var brutalt og krenkende, og i denne konteksten måtte ordet være krenkende for at sketsjen skulle fungere. Men ordet hadde en alvorligere betydning for spesielt det jødiske miljøet i Norge enn hva vi dessverre var klar over. Så vi beklager bruken av ordet, heter det i beklagelsen.
---
Kringkastingsrådet
- Kringkastingsrådet er et rådgivende, offentlig oppnevnt organ som følger NRK tett og uttaler seg om det tilbudet som tilbys publikum.
- Rådet omtales på nrk.no som «publikums forlengede arm«. «Er du misfornøyd med noe NRK tilbyr, kan du klage til Kringkastingsrådet,» heter det.
- Kringkastingsrådet består av 14 medlemmer, hvorav åtte er oppnevnt av Stortinget og seks av regjeringen.
- Rådet møtes seks til åtte ganger i året. På møtene deltar også NRKs ledelse.
- Kilde: NRK
---