Kultur

Årets Olavsfest skal belyse forvandling på godt og vondt

I morgen går Olavsfestdagene 2019 av stabelen, og årets tema er «Forvandling». ­Festivalens ­direktør, Petter Myhr ­(bildet), tror at forvandling i vår tid er noe mange tenker på med engstelse.

– Forvandling kan være både til det bedre ­eller til det verre. Vi opplever ­krisetider når det kommer til klima, migrasjonsutfordringer, et Europa i forandring, og framveksten av ikke-demokratiske, nasjonalistiske bevegelser. Så mange ting er i spill ­politisk. Jeg tror mange tenker: La oss ikke forandre. La oss holde fast. Men det går ikke an, verden forandres hele tiden, og vi er nødt til å ha en aktiv holdning til det, sier Myhr.

LES MER: Olavsfestdagene har invitert Veronica Orderud for å snakke om forvandling

Dødsmesse og 90-tallet

Fra 28. juli til 3. august løper festival­programmet i ­Trondheim fra tidlig morgen til sene kveld. En ­person som vil sette preg på ­festivalen, er billedkunstner ­Håkon Gullvåg. Hele tolv ­utstillinger, samlet under tittelen Metamorfose, vil være spredt rundt i byen.

Til åpningskonserten kommer den skotske dirigenten og komponisten James McMillain. Han skal lede Trondheim Symfoni­orkester og et kor bestående av Trondheim vokal­ensemble, TSO-koret, Utopia & Reality Chamber Choir og ­Nidaros domkor, i frem­førelsen av hans egne verk European Requiem. Verket beskrives somintet mindre enn endødsmesse over den europeiske kulturen og sivilisasjonen.

Tirsdag opptrer koret SKRUK sammen med Madagaskars militærkor LOVA.

Av mer populærmusikalsk program, blir det blant annet gjensyn med 90-talls bandene The Cardigans (SE) og The September When (NO). Også Highasakite skal spille.

LES MER: Gikk fra interne stridigheter i Highasakite til Løv

Positiv forvirring

Selv om forandring og endring kan være skremmende, mener Petter Myhr at kunsten er noe som kan hjelpe oss å forholde oss til forvandling på en konstruktiv måte.

– Kunst og kultur kan utvide måten vi ser på, og som festival vil vi skape en positiv forvirring om hva som er høyt og lavt, bredt og smalt. Kunsten kan trøste den utrygge og rokke ved den som er altfor trygg, sier Myhr.

Han forteller at Olavsfest stiller to krav til alle sine temaord: Det skal angå absolutt alle mennesker, og være interessant i både religiøs og ikke-religiøs sammenheng.

– Espen Selvik skrev i ­Dag­bladet i fjor at Olavsfestdagene er litt av alt, og at det blir forutsigbart og politisk korrekt. ­Hvordan har dere jobbet med miksen av programmet i år, sekulært og ­kirkelig, høykultur og folkelig-
het?

– Selvik visste ikke helt hva vi står for, noe som kom tydelig fram da vi i etterkant av ­kommentaren hans diskuterte dette i Dagsnytt 18. Det finnes så mange menigheter og festivaler som forholder seg til én snever kultur og gruppe. På den måten forvandler du ikke mennesker, fordi de kun får møte det de allerede kjenner fra før. På Olavfestdagene kan du støte på noe som gjør din forestillingsverden større.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur