Kultur

25 år med Pilgrim

Det svenske tidsskriftet fyller 25 år og har gitt ut sin jubileumsutgave.

Bilde 1 av 2

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– I en kultur der sentrifugalkreftene er så sterke, blir det ikke enklere å holde de lange linjene, finne røtter og stabilitet. Jeg ser at det finnes et stort behov i kristenheten for fordypning, sier Peter Halldorf.

Han er ansvarlig redaktør for tidsskriftet som gis ut av den økumeniske kommuniteten på Bjärka-Säby. Nå er utgave nummer 100 lansert.

Åndelig veiledning

Den første utgaven kom i 1994 og hadde temaet «Salig är törsten». Tittelen, med gjenklang fra saligprisningene, har senere blitt kjent her til lands, gjennom magasinet STREK og stiftelsen Areopagos sine arrangementsrekker.

Bakgrunnen for Pilgrim var at magasinet Nytt Liv, som Magnus Malm var redaktør for i 15 år, ble fulgt opp av et nytt tidsskrift da det opphørte i 1992. Det het Trots Allt. Peter Halldorf fikk etter hvert ansvaret for å rendyrke det som hadde med åndelig veiledning å gjøre. Slik ble Pilgrim til.

– Her ble også det økumeniske perspektivet viktig, sier Halldorf.

Tidsskriftet så altså dagens lys forut for at den økumeniske kommuniteten på Bjärka-Säby ble startet opp i 2008. I dag er Pilgrim en del av virksomheten til kommuniteten, og er mer enn et tidsskrift. Pilgrim arrangerer blant annet retreater og seminarer.

LES MER: Svenske kristneledere skal slutte å fly for å redde klimaet

Samme oppdrag

– Er Pilgrim det samme nå som for 25 år siden?

– Fokuset har vært det samme hele tiden. Men referansegruppen, som representerer et mangfold og former innholdet, er forandret. Wilfrid Stinissen og Gunnel Vallquist, som var sentrale i begynnelsen, har forlatt oss, og nye mennesker har kommet til. Men oppdraget er det samme.

LES MER: Har den offentlige samtalen og kulturlivet rom for det åndelige? Den svenske journalisten Eric Schüldt har kjempet for at svaret skal være ja

Bæres av flere

– Hvor avhengig er Pilgrim av deg som redaktør? Kan det overleve deg?

– Jeg skal kanskje ikke svare på det, sier Halldorf og ler, før han tenker seg litt om.

– Det er litt spesielt at jeg har vært redaktør i 25 år, og kanskje er det vel lenge. Jeg har jo forlatt arbeidet som forstander på kommuniteten, og det var fordi jeg ville at den skulle leve videre, uavhengig av meg. Det håper jeg også for Pilgrim. Det bæres ikke bare av meg.

I åpningen av jubileumsnummeret skriver Halldorf at Pilgrims berettigelse beror på om dere kan fortsette å inspirere til den kontemplasjon som former et ansikt «präglat av kärlek och rettvisa».

---

Pilgrim

  • Svensk tidsskrift for åndelig veiledning.
  • Publiserer tekster om trosliv og kristen spiritualitet, også med fokus på kunst og kultur.
  • Utgis med fire nummer per år av Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby.

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur