Kultur

Ytre høyre bruker antikken som klubbe

I nettets mørkeste kroker florerer referanser til Ovid og Marcus Aurelius. Sosiale medier tar kvinnehat til et nytt nivå, mener antikkforsker Donna Zuckerberg.

Det er én ting vi har fått forbud mot å spørre om i dette intervjuet. Broren. Donna Zuckerberg er nemlig lillesøsteren til Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg.

Selv har hun doktorgrad i antikkens kultur. Og de siste årene har hun reist ned i et moderne tartaros, i nettets mørke underverden. Tilbake kom hun med boken Not All Dead White Men – en studie av hvordan grupper på ytterste høyre flanke bruker gresk og romersk antikk til å forsvare sine synspunkter.

Forrige uke lanserte Zuckerberg boken i Oslo, etter invitasjon fra Kulturhistorisk Museum.

Mannosfæren

Det digitale universet som hun har undersøkt kalles gjerne mannosfæren. Det er nettsamfunn der menn møtes for å diskutere alt fra maskulinitet og sjekking, til selvhjelp og politikk. Zuckerbergs bok, utgitt på Harvard University Press, viser hvor utbredt det er med misogyni i disse nettsamfunnene. Ordet er gresk for hat eller sterke fordommer mot kvinner – og miljøene underbygger dette med referanser til antikken:

– Prosjektet handler ikke om å påpeke hvor mange feil de gjør når de refererer til for eksempel dikteren Ovid. Poenget er å vise frem hvordan måten de bruker Ovid på, er farlig, sier Zuckerberg, som i boken tar opp blant annet hvordan Ovids tekst Ars Amatoria brukes til å forsvare voldtekter.

Et annet kapittel drøfter hvordan den filosofiske retningen stoisisme brukes til å forsvare påstanden om at menn fra naturens side er overlegne kvinner.

###
– Ikke bare kvinner. Skeive, fargede, handikappede. De er alle tilbøyelige til å bli oppbrakte, sier Donna Zuckerberg. Foto: Heidi Marie Lindekleiv.

Romas storhet

Zuckerberg konkluderer med at nettsamfunnene kan komme til å forandre forståelsen av hva den greske og romerske antikken betyr.

– Er ikke antikken uansett en konstruksjon?

– Det er riktig. Og det å skulle forandre hva antikken betyr, er ikke bare galt. Det er noe som jeg selv er opptatt av. Men jeg er opptatt av å gjøre det for kunne bedre sosial rettferdighet, og med boken prøver jeg å skape oppmerksomhet om at det de siste årene har gått sterkt i den andre retningen, sier Zuckerberg.

Hun hevder «antikken» og «det klassiske» i dag forbindes med andre grupper enn før:

– På siste halvpart av 1900-tallet, var det først og fremst en overklasseelite man så for seg når man tenkte på klassiske fag. I dag er det, i hvert fall i USA, snarere den ytre høyresiden og de som forsvarer hvit makt, som er mest opptatt av å snakke om Romas storhetstid og den vestlige sivilisasjonens fortreffelighet. Dette er et nytt fenomen, og det er bekymringsfullt.

LES OGSÅ: Bauhaus 100 år – de bygget en verden uten konger og kors

Rød pille

Det største forumet som omtales i boken heter The Red Pill. Det hadde 230.000 medlemmer da Zuckerberg foretok studien. Navnet er fra filmen The Matrix. Her får en av rollene valget mellom å ta en rød eller en blå pille. Ved å ta den blå kan han leve i lykkelig uvitenhet. Den røde pillen leder derimot til den grimme sannheten.

– Hvilken makt har de?

– Mindre i dag enn bare for ett år siden. Det skyldes splittelser, og at flere av hovedaktørene har fått problemer med loven. Men jeg tror de har drevet den offentlige diskursen på en måte som ingen hadde forutsett. Få hadde for fem år siden trodd at «white supremacy»-bevegelsen ville vært en så stor del av den offentlige debatten i USA. Og i dag sies ting høyt som ville vært utenkelig for få år siden. At Donald Trump er president gjør selvsagt stor forskjell. Men også sosiale medier har forandret måten debatten føres.

Zuckerberg har flere ganger uttalt at sosiale medier har «tatt kvinnehatet til et nytt nivå».

– Hva bør de ulike plattformene gjøre?

– Sosiale medier skaper bånd mellom mennesker, på godt og ondt. Det er mye de ikke kan gjøre noe med: Noe av det mest skadelige kvinnehatet er den lavmælte hamringen i hverdagen om at det er menn som skal bestemme: Kvinner som retter seg etter de patriarkalske strukturene belønnes, mens de som jobber mot det, straffes. Men når det handler om enkeltaktører, og den styggeste ordbruken, tror jeg det gir mening å utestenge folk. Og særlig på plattformer hvor det pågår tydelig mobilisering.

LES OGSÅ: Hennes livsprosjekt ble å redde fiendens barn

Sinte stoikere

Zuckerberg driver selv mobilisering. Fra sitt hjem i Silicon Valley driver hun Eidolon, et nett-tidsskrift for klassiske fag, med uttalt feministisk profil. Det var gjennom Eidolon at Zuckerberg fikk ideen til studien. Hun oppdaget enorm trafikk til en artikkel om stoisisme. Da hun sporet trafikken, endte hun i raskt i The Red Pill.

Stoisisme er kort fortalt en livsfilosofi som dyrker fornuften, og tar til orde for å leve i tråd med en naturens lovmessighet. For en stoiker gjelder det å avgjøre hva man har makt til å gjøre noe med, ta valg som leder deg mot dyder, og ikke la seg rive med av følelser.

– Mennene i The Red Pill er overbevist om at de er mest rasjonelle av alle. De bruker stoisismen som en slags intellektuell klubbe, sier Zuckerberg, som i boken drøfter hvordan de refererer til keiser Marcus Aurelius (121-180 e.Kr) når de snakker negativt om kvinner.

– Og kvinner lar seg styre av følelser?

– Ikke bare kvinner. Skeive, fargede, handikappede. De er alle tilbøyelige til å bli oppbrakte. Selvsagt vil mange tenke på mennene i The Red Pill som de mest oppbrakte av alle, som kjempesinte. Men det er ikke slik de ser det.

###
Donna Zuckerbergs bok «Not All Dead White Men» er en studie av hvordan grupper på ytterste høyre flanke bruker gresk og romersk antikk til å forsvare sine synspunkter. Foto: Heidi Marie Lindekleiv

Nyliberalisme

Zuckerberg peker på at det er enorm interesse for stoisismen i dag som en videreføring av coachingkulturen. Hun oppfordrer de som ser på seg selv som 'stoikere' til å ta diskusjonen, og ikke bare avvise fortolkningene til The Red Pill.

– Stoisisme har alltid vært populært blant elitene, og passer godt med nyliberalismen. Det er en filosofi som kan tillate deg å være først og fremst opptatt av å forbedre deg selv, og ignorere at andre undertrykkes. Man bør derfor diskutere hvordan de antikke tekstene er blitt brukt, hvordan de brukes, og om de kunne brukes også på en måte som vektlegger sosialt ansvar.

– Du kaller deg feminist. Antikkens verden er vel langt på vei mannens verden. Hvordan kombinerer du dette?

– Det er kanskje derfor det ikke er viktigst for meg i boken å se etter flest mulig feilsitater og feiltolkninger. Ser du deg blind på det, overser du lett at de ikke alltid tar feil når de leser misogyni i de antikke tekstene. På den annen side synes jeg det er tullete å si «se, det er misogyni i disse tekstene, derfor er misogyni riktig». Det er i grunnen dette som gjøres. Og en slik blind identifikasjon er den mest grunne og kjedelige måten å lese gamle tekster på.

LES OGSÅ: Han Kang skriver farvel til søsteren hun aldri fikk møte

Jakt på alfahann?

– Vil ikke det å skrive bok om dette bare underbygge ideen om at det pågår en kjønnskamp?

– Det er ikke den ideen jeg først og fremst vil bestride. Jeg mener ikke med det å si at det pågår en slik kamp. Men jeg er opptatt av å bestride ideen om at det finnes bestemte, 'naturlige' forskjeller ved kjønnene: At det betyr én ting å være kvinne og én ting å være mann. Jeg bestrider også ideen om at det er et biologisk aspekt ved dette, slik disse miljøene hevder, at evolusjonsbiologien er kodet inn i hvordan kvinner tenker: At kvinnen ser etter «alfahannen» med høyest status.

Zuckerberg har fått anklager om det i retur fra aktører innenfor The Red Pill:

– De mener mine studier beviser at jeg er tiltrukket av alfahanner, altså dem selv. Det kunne ikke vært lengre fra sannheten, men det er typisk for hvordan de klarer å kombinere motstridende påstander: På den ene siden er de stolte av å være gjenstand for seriøs forskning. På den andre siden hevder at jeg ikke er en seriøs forsker, men bare en dum, liten jente.

---

Donna Zuckerberg

  • Donna Zuckerberg har doktorgrad i klassiske fag, og driver nett-tidskriftet Eidolon.
  • Hun er aktuell med boken Not All Dead White Men (Harvard University Press, 2018).
  • Dette er studie av hvordan antikke referanser brukes i høyreorienterte og sterkt kvinnekritiske nettsamfunn.
  • Forrige uke lanserte hun boken i Oslo, etter invitasjon fra Kulturhistorisk Museum.
  • Zuckerberg er bosatt i Silicon Valley med mann og to barn, og er søster av Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg.

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur