LifeWay er navnet på forlagsvirksomheten til Southern Baptist Convention.
Sørstatsbaptistene er verdens største evangelikale kirkesamfunn, og deres bokkjede er en av de viktigste kanalene for kristne forlag. Nå flytter de all sin bokdistribusjon og kundetjeneste til internett. At det har vært en vanskelig avgjørelse, bekrefter president Brad Waggoner på LifeWays nettsted.
– LifeWay har knyttet sterke bånd med de stedene der forretningene ligger. LifeWay har tjent kirken i 128 år, og vi vil fortsette med å betjene de lokale menighetene selv om butikkene stenger, forsikrer Waggoner.
LES OGSÅ: Bokhandel reddes av pensjonister
Kjederas
Religion News Service skriver at LifeWays nedleggelse av butikker er en del av en større trend. I 2012 lukket the United Methodist Church sine Cokesbury forretninger. Året etter kjøpte LifeWay opp Berean Christian Stores. I 2017 stod Family Christian Stores for tur. Family Christian ble regnet som verdens største forhandler av produkter for kristenmarkedet.
– Det er en skremmende utvikling vi har sett over tid. Og Norge ledet an i nedleggelser da Normisjon og NLM ga opp Vivo-kjeden i 2016, sier Svein Andersen, daglig leder i Hermon forlag og Norsk Forleggersamband.
LES OGSÅ: Slutt for Vivo
Situasjonen har likhetstrekk med den han har sett siden han startet Hermon forlag i 1986. Da var det 64 forretninger for kristen litteratur her i landet. Nå er det 14–15 tilbake. Mens andre bokhandlere tidligere kunne ha en avdeling for kristen litteratur, opplever Andersen at det nå knapt er mulig å få inn forlagets bøker.
Hermon forlag oversetter og utgir mange amerikanske titler. Andersen har derfor bred kontakt med kristen forlagsvirksomhet i USA.
– Bildet er ikke helt svart. Det er de store kjedene som gir seg. Fortsatt vil du finne uavhengige forretninger drevet av et stort, lokalt engasjement og offervilje. Det er en innsatsfaktor som kommersielle selskaper ikke kan nyttiggjøre seg av, sier han.
LES MER: Overlever på krybbesalg
Kristne forlag i USA er i voksende grad avhengig av å selge sine bøker gjennom nettbutikkene Amazon og Barns & Noble samt i flyplassbutikker.
– Men de kristne forlagene gjør som vi er tvunget til; de kutter ned på antall utgivelser. det er tøffe tider, sier Andersen.
Mer enn butikk
Flere kommentatorer Religion News Service siterer, snakker om de mange ringvirkningene av å stenge en kristen bokhandel. Flere forteller om butikken som har vært et senter der man ikke bare har anledning til å gjøre seg kjent med og kjøpe bøker, men der man kan finne sammen i samtale og bønn.
Stan Jantz er leder for en organisasjon for kristne forlag i USA – the Evangelical Christian Publishers Association.
– Som en som har jobbet i 20 år i bransjen, er jeg lei meg for at det vil bli 170 færre fysiske butikker hvor folk kan kjøpe kristne bøker, bibler og andre varer, sier han.
LES OGSÅ: Konkurs svir for flere
Han tror det på kort sikt blir vanskelig for kristne forlag å tilpasse seg, men håper de vil se mulighetene og være kreative i søk etter nye distribusjonskanaler.
Dominerende
LifeWay har flere ganger vært i nyhetsbildet fordi de har tatt både bøker og musikkalbum ut av hyllene med den begrunnelse at de ikke liker innholdet. Eksempler er bøker som har uttrykt støtte for likekjønnet ekteskap og LHBT-kristne. Rachel Held Evans bok A Year of Biblical Womanhood ble heller ikke tatt inn. Hun er ikke glad for at bokhandler legges ned og at folk mister jobbene sine, men hun har ifølge Religion News Service, gitt uttrykk for at de fundamentalistiske holdningene LifeWay representerer, i for lang tid har preget kristen forlagsvirksomhet.
– Det har kvalt kreativiteten og ærligheten til mange kristne forfattere, sier Evans.