Kultur

Uvanlige prester i TV-dokumentar

Seks spesialprester har hovedrollene i den nye TV2 serien om de litt uvanlige preste­tjenestene de nå presenterer.

Gjennom seks programmer presenterer TV2 seks prester som alle har en litt annen menighet – og tjeneste, enn det vi forbinder med presteyrket. Spesialprest­ene startet sist søndag.

Arbeidsplassene deres er en flyplass, oljeplattformer, et fengsel, politikorpset i Oslo, gardeleiren på Terningmoen og Sunnaas sykehus.

Sjømannsprest offshore, Berit Bjørnerud, var med i det ­første programmet, men var i utgangspunktet skeptisk.

– Som vanlig menighetsprest gjennom 20 år sa jeg alltid ja til forespørsler om filming i kirken – bare jeg slapp å se opptaket selv, forteller hun.

LES MER: Biskop i møte med spionsiktet

Oppriktig interesse

Hun ble helt satt ut av å se, og ikke minst høre, seg selv i opptak.

– Da TV2 ringte og spurte, sa jeg nei nærmest på refleks. Men etter hvert skjønte jeg at de var oppriktig interesserte i jobben min – og de lyttet til det jeg fortalte. Derfra var veien kort til å likevel stille opp – for en høyere saks skyld, drivkraften var å formidle historien om Sjømannskirkens viktige arbeid, sier hun.

Offshore

Etter prestetjeneste i Gulen og Sauherad, har ­Berit Bjørnerud vært sjømannsprest offshore i fem år. Det er til sammen sju prester som dekker dette feltet.

– Jeg besøker ni plattformer fast, tre til fire dagers besøk, fire ganger i året. Men det er mye usikkerhet knyttet til transporten til og fra, i dag sitter jeg hjemme og er rastløs fordi jeg egentlig skulle vært offshore, sier hun.

Glad i jobben

Hun så ikke programmet direkte på søndag.

– Nei, da måtte jeg se håndball-finalen. Men det haglet inn med positive meldinger, og jeg måtte se det senere på kvelden. Og reaksjonene fra de jeg møter på plattformene tyder på at jeg fremstod slik de opplever meg. Det tar jeg som et godt tegn, sier hun.

Hun er glad i jobben sin.

– Den er høyst meningsfull, og hvis programmet greier å formidle noen hverdagsglimt fra tjenesten min, som stemmer med virkeligheten, er jeg fornøyd, sier Berit Bjørnerud.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur