Kultur

Billy Budd – en maritim Kristus-skikkelse

Operasjef Annilese Miskimmon ble sjokkert da hun fikk vite at Brittens Billy Budd aldri har vært satt opp i Norge. Nå får hun selv introdusere det viktige verket.

Bilde 1 av 2

Benjamin Brittens Billy Budd blir første oppsetning der hun selv tar regien. Teknisk er forestillingen en av de største utfordringene operaen har tatt: En stor ubåt er arena for dramaet, og vil ruve i scenebildet.

Ut mot havet

Da Annilese Miskimmon for første gang ankom Den Norske Opera, ble hun betatt av alt lyset som strømmet gjennom foajeen – som åpner opp mot sjøen.

– Det må være det operahuset som ligger nærmest opp mot et skip, eventuelt i konkurranse med Sydney-operaen ved innseilingen til byen. Uansett er det en fantastisk setting for Benjamin Brittens Billy Budd – som er en levendegjøring av atmosfæren på et skip, full av vakker musikk med utgangspunkt i et liv på havet, sier hun.

LES MER: Klimakrisen som opera

Ubåt

Billy Budds maritime ramme er opprinnelig tidfestet til 1797, ombord på et britisk militærfartøy. I denne oppsetningen er hendelsene flyttet til en ubåt under 2. verdenskrig.

– Det var ikke vanskelig å gjøre en slik endring. Det maritime språket er det samme, og en fortettet atmosfære ombord i en ubåt forsterker den maskuline energien i operaen, som kun er besatt med mannsroller, forteller hun.

Miskimmon har et elsk-hat-forhold til havet og livet til sjøs.

– Jeg hadde nok ikke holdt ut lenge i en klaustrofobisk tilværelse i en ubåt. Jeg er ingen seiler, og ser på havet med delt blikk – det er både vakkert og skremmende. Men livet ombord i et skip kan lett gjøres om til en metafor for selve livet, slik Britten også bruker det, sier hun.

Billy Budd er basert på en roman av Herman Melville, enda mer kjent for sjøromanen Moby Dick, om den gale kaptein Ahabs jakt på en hval.

LES OGSÅ: Kultfilm og ubåtdrama får nytt liv – 40 år etter premieren

Ukuelig

Brittens opera er et sterkt drama om rett og galt, offer og skyld – med skipet Indomitable (Den ukuelige) som arena for kampen mellom gode og onde krefter – og et hav av hemmeligheter.

– Det er ikke vanskelig å finne bibelske referanser, og karakteren Billy Budd kan absolutt ses på som et Kristus-symbol, der han ender opp som offer – uten skyld.

Annilese Miskimmon har full tillit til Britten og hans evne til å lage drama – samtidig som det fremstår som sannhet.

– Han er den fødte operakomponist. Jeg stoler fullstendig på hans formidlingsevne og gjør i vesentlig grad det jeg tror han vil at operaen skal fortelle oss. Uten at det tar fra meg mulighet til å gjøre egne grep.

LES MER: Opera om livets risikofylte lengsel

Skjønnhet

– Britten var aldri redd for skjønnhet, og bruker den aktivt for å beskrive livet på havet – mens han samtidig forteller om en ekstremt fortettet, maskulin eksistens. Operaen er også en historie om den sterkt regelbundne tilværelsen som var nødvendig for å unngå kaos, og få et slikt konsentrert og intimt samfunn til å fungere, sier hun.

Hun mener historien makter å frigjøre følelser i oss, og at den lodder store, emosjonelle dybder.

– Et skip blir et konsentrat av en verden, en egen planet. Det er vitalt for forståelsen av operaen at man har en realistisk forståelse av disse dybdekarakterenes relasjoner seg i mellom, mener hun.

Brittens musikk beskriver både det truende og det vakre ved havet, og som i hans mest kjente opera, Peter Grimes, er det en maritim ramme rundt hans sannhetssøkende drama.

– Han vil avdekke løgn og hemmeligheter, men spiller også dramaet ut til publikum uten veldig sterke føringer. Billy Budd er sterkt emosjonell, og Brittens kunstneriske ærlighet hjelper meg videre. Men jeg vil ikke styre følelsene i en bestemt retning. Dette er kunsten og livet i tett forening. Jeg vil slett ikke være misfornøyd om oppfatningen av svik, skyld og rett og galt, ender opp i noe som vekker helt ulike reaksjoner, sier operasjefen.

Offer og skyld

Billy Budd handler også om destruktiv undertrykkelse, gjennom de sterke klasseskillene i datidens mektigste sjøfartsnasjon.

– Det blir en slags dehumanisering av mennene. Det handler om ofre og fordeling av skyld for tragediene som utspiller seg. Ingen er bare gode eller onde, dette er også en historie om hvor komplisert tilværelsen kan bli. Den vakre, unge Billy Budd kommer inn med sin enkle tro, som blir satt opp mot kapteinens mer intellektuelle og filosofiske forståelse av de kristne verdiene. Og skylden kan ramme uten at det stemmer med intensjonene til den som står bak.

– Billy Budd viser at uansett hvor mye godt det bor i et menneske, kan vedkommende ta gale avgjørelser – med fatale konsekvenser. Ikke minst under det umenneskelige presset disse sjømennene lever under. Det kan vi godt reflektere over når vi sender våre egne soldater ut i krig, sier hun.

Ydmykhet

– Hvilke forventninger har du til mottagelsen?

– Jeg elsker å jobbe i team, og ut fra hvor vi står i dag, har jeg forhåpninger. Den virkelige gleden ved å jobbe frem en så stor og viktig produksjon, er når hele ensemblet kan dele en visjon om hva som skal formidles. Om vi når dit, er det et resultat jeg stiller meg ydmyk overfor, avslutter Annilese Miskimmon.

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Mer fra: Kultur