Kultur

Dypt er tåkefyrstenes fall

Lite fryder jubilantene Hugin & Munin mer enn samfunnstopper som tryner i forsøket på å tåketale seg til bifall.

Hugin har pusset nebbet for anledningen, mens Munin har dekorert reiret med diverse stjålne gjenstander som blinker fint i sola.

– Vennligst ingen gaver til reiret. Det vil si, et godt åtsel setter vi alltids pris på.

- Hva er de største endringer i landskapet sett ovenfra?

– De mange tåketalerne. Alt for mange av dem som inntar fremskutte posisjoner nå om dagen, sier absolutt ingenting. I redselen for å snuble, si noe feil, si noe som provoserer, leverer de ferdigtygde talepunkter. Da blir det ekstra gøy når de snubler likevel.

- Hvor mange tips får dere?

– En håndfull trofaste bidrar med jevnlige tips. Mange kommer med mer sporadiske leveranser. Men det er absolutt plass til mer post i reiret. Samfunnet oversvømmes tross alt av mer eller mindre velformulerte tekster som er skrevet i hui og hast uten at noen har lest korrektur.

- Hva er det dummeste det siste tiåret?

– Det er vanskelig å komme unna vår tids største retoriker, nemlig Donald. Nå kan det være litt vanskelig å velge hvilket sitat som faktisk er det dummeste den amerikanske presidenten har lirt av seg i det siste, men at han er et «very stable genius» når ganske høyt opp på lista.

- Hva ser dere tilbake på som baksidens høydepunkt gjennom 40 år?

– For en tid tilbake startet daværende sjefredaktør i avisen Dagen, Finn Jarle Sæle, året med å skrive at hans fremste mål var å få nedlagt spalten Hugin&Munin. At en pressens mann av hans karakter ønsket oss døde og maktesløse, betyr at vi har gjort noe riktig.

LES OGSÅ: – Er det noe annet morsomt i Vårt Land enn Hugin & Munin? spør alvorlig redaktør.

- Hvilken maktperson er det best å ikke tulle med?

– Selvhøytidelige folkevalgte fra Fremskrittspartiet. I selveste jubileumsåret mottok reiret en epost fra Christian Tybring-Gjedde, som gikk i rette med vår godlynte filleristing av hans forslag om fødselskontroll og beskyldte oss for å ha en «kristenmanns ondsinnede humor». Svaret hans havnet også på bilagets bakside. Såpass ondsinnede er vi.

- Hvilken kirkesak vekker mest splid i reiret?

– Om det er greit å servere kirkekaffen i pappkrus eller om det nødvendig med porselen. Hugin mener at det bør være porselen, til nød stentøy, siden det tross alt er søndag og det fordrer en viss standard hva servise angår. Munin tenker derimot på de utålmodige minstepensjonistene som på grunn av strenge hygienekrav blir satt til å operere oppvaskmaskiner de ikke helt forstår, og syns derfor at pappkrus er helt fint så lenge kaffen ikke er for tynn. Hva som skal serveres ved siden av, tør vi ikke engang ta opp som tema her i reiret, for da ville fjæra fyke.

- Hvordan er det med bilagsmedarbeidernes egne leveranser til spalten?

– I mediebransjen skal alt gå fortere og fortere hele tiden, og bilaget er intet unntak. Det fører til mange rare feil og forglemmelser som vi kan meske oss med. Journalister har såpass høyt selvbilde at de har godt av å bli nebbet litt ned på jorda med jevne mellomrom.

- Det blåser på toppene, sier sjefredaktører. Hvordan merker dere det?

– Noen tema er ikke gangbare. Som leseren som ringte reiret og lekset opp at begravelser og minnestunder var ikke noe å tulle med, man skulle ha ærbødighet for de døde. Vi har også fått kritikk for å tulle med tungetale, men kan dessverre ikke garantere at det ikke vil skje igjen. Det har tross alt i sin natur enkelte komiske trekk.

- Hva ser dere komme - rent generelt?

– Debatten om debatten.

- Når gjorde dere sist noe for første gang?

– Vi har aldri fylt 40 før. Munin gleder seg til førtiårskrisa, for etter det vi har hørt, innebærer den krampeinnkjøp av nye dingser som skal få en til å se mer ungdommelige ut. Foreløpig står både propell og nebbforlenger på ønskelista.

- Hva er planene?

– 40 år er et langt liv for en spalte, men vi må helt klart nå de 50. Så må vi holde målet høyt: Alltid sparke oppover.

- Når gjorde dere sist noe for første gang?

– Vi har aldri fylt 40 før. Munin gleder seg til førtiårskrisa, for etter det vi har hørt, innebærer den krampeinnkjøp av nye dingser som skal få en til å se mer ungdommelig ut. Foreløpig står både propell og nebbforlenger på ønskelista.

- Hvilke andre jubileumsspørsmål vil dere gjerne besvare her og nå?

– Hvorfor er det så få som tar årets kåring av Habakkuks ærespris alvorlig? Dette er prisen til de aller minste profetene, de som virkelig slår inn åpne dører med verbale rambukker når de analyserer fremtiden.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur