En av initiativtakerne til den nye TV-kanalen, TBN Nordic, som vil starte sendingene til høsten, er Tore Pansell, som også var foregangsmannen til pinsevennenes produksjonsselskap TV- Inter i Sverige. Han sier til svenske Dagen at den nye TV-kanalen er en drøm som går i oppfyllelse.
Mannen som har ansvaret for å sjøsette den nye kanalen, tidligere pastor i Pinsebebevegelsen i Sverige, Anders Wisth, presiserer at det ikke vil være snakk om en amerikansk kanal, selv om det amerikanske moderselskapet TBN (Trinity Broadcasting Network) vil være en økonomisk garantist de første årene.
– Selv om vi vil ha tilgang til TBNs programmer, kommer et redaksjonelt råd i Sverige til å bestemme hvilke TBN-profiler som skal på skjermen her. Først og fremst kommer vi til å lage programmer med mennesker i Sverige, som vil vise hva kristen tro innebærer i praksis, sier Anders Wisth til svenske Dagen.
Satelitt og kabel
Den nye kristne og Sverige-baserte TV-kanalen vil sende via satelitt og kabel-TV, og vil også være tilgjengelig via Internett. Det vil være klikkbare program, som publikum ut i fra en meny selv kan velge fra. Anders Wisth tror dette vil være særlig aktuelt for folk under 40, som han har inntrykk av ser på TV når de selv ønsker det.
Må tjene saken
Førstelektor Hans-Olav Hodøl har undervist i mediefag ved Universitetet i Agder siden 2009, og jobbet før det på Mediehøgskolen Gimle kollen. Som forsker har han særlig fordypet seg i mediepraksis og digital kultur i en kirkelig kontekst.
– Jeg har et perifert forhold til amerikanske TBN og har aldri sett sendingene deres. At de nå begynner å sende i Skandinavia, føyer seg jo bare inn i en trend med nisjekanaler, enten det er snakk om sport, mat, eller religion. Slik er medieverden i dag. Den viktigste utfordringen for TBN Nordic blir uansett å presentere programmer som tjener saken deres, og ikke lage unødvendig støy som setter budskapet i skyggen og fører til «rydde-arbeid».
LES OGSÅ: Ny åndelighet reflekteres i popkulturen
Appell
Hodøl mener en kristen kanal som er i et offentlig rom, må være bevisste på hvordan det de sender oppfattes av de som ikke er i det samme kristne miljøet som dem selv.
– Det er mennesker med egne, og ofte andre, erfaringer og synspunkter som vil kunne se programmene. Blir sendingene for interne, vil de ikke ha appell for disse i det hele tatt. Greier man i stedet å lage «kristen-TV» slik for eksempel Egil Svartdahl og TV-Inter gjorde for TV 2, vil det kunne gi folk utenfor kristne miljøer et positivt bilde av hva kristendom dreier seg om, mener Hans-Olav Hodøl.
Amerikanisert
– Kan TBN Nordic bli et alternativ til Visjon Norge?
– For noen kan det nok det. Det er ingen grunn til å legge skjul på at det har vært en del diskusjoner og «støy» rundt enkelte program på Visjon Norge, men tatt i betraktning den store sende- massen 24 timer i døgnet, har «støyen» likevel ikke vært stor.
Førstelektoren i mediefag ser ikke nødvendigvis en fare i at den nye kristne kanalen, hvor USA-baserte TBN sitter på penge- sekken, kan bli for amerikanisert.
– Forskjellen mellom amerikansk og nordisk kristendom er blitt mye mindre enn for 20 - 30 år siden. Den amerikanske kirke-innflytelsen på 1980-tallet var annerledes enn i dag. Med for eksempel Willow Creek og Hillsong er frontene blitt mye mindre, mener Hans-Olav Hobøl.