‘Pressen beskytter overgripere’
– Pressen har satt opp et etisk fengsel for å beskytte overgripere, mener Vibeke Løkkeberg. – Å ikke identifisere, stenger ikke for åpenhet, svarer Redaktørforeningen.
Filmskaper Vibeke Løkkeberg mener seksuell trakassering forekommer i vel så stor grad i norsk film- og teaterbransje som i våre naboland. Hun mener pressen beskytter overgripere ved å tie om navn.
Dorthe Karlsen
I går skrev Vårt Land om anklagene som verserer om overgrepskultur i flere bransjer i våre naboland. Alt i kjølvannet av #metoo-kampanjen som har rulla og gått i noen ukers tid. Filmskaper Vibeke Løkkeberg tok bladet fra munnen og påsto at seksuell trakassering forekommer i vel så stor grad i norsk film- og teaterbransje som i våre naboland. Mye av skylda for at det ikke kommer fram, legger hun på en offentlighet der vi «er veldig redd for å si noe stygt om hverandre.»
– Jeg opplever at norske medier er med på å gjøre opplysninger om seksuell trakassering veldig ufarlig når de opererer med en etisk norm som hindrer at navn kommer ut, sier Løkkeberg.
Hun sikter til Vær varsom-plakaten, et sett med regler norsk mediebransje står samlet om, og som reguleres og revideres av Norsk Presseforbund. Eventuelle brudd på plakaten kan meldes inn til Pressens Faglige Utvalg, som også behandler klagene.
Bestill abonnement her
KJØP