Kultur

– Må samle frivillighetsansvar

Kulturdepartementet må få eneansvar for frivilligheten, mener Arild Grande. – Området nedprioriteres når ansvaret spres på flere departementer.

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann mener tildeling av frivillighetsmidler faller mellom flere stoler.

– Frivilligheten er et lim i samfunnet vårt, og skaper tillit i befolkningen. Dette viktige arbeidet er også et bolverk mot populisme. Grunnstøtten til frivillighet bør økes, slik Arbeiderpartiet har foreslått, og styringen av midlene må samles i ett departement. Nå nedprioriteres frivilligheten fordi ansvaret smuldres op, det bør samles i Kulturdepartementet, mener Grande.

I dag er tildeling av frivillighetsmidler delt mellom Barne- og likestillingsdepartementet, Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet. Landbruksdepartementet disponerer også en liten andel av midlene.

– Det er avgjørende at vi får én frivillighetsminister. Det vil øke fokuset på sektoren og sørge for en helhetlig forvaltning av midlene, sier han.

LES MER: Nettportal for frivillighet

Styring

Han påpeker også at de frivillige organisasjonene utsettes for mye byråkrati, og at en stor del av midlene gis gjennom prosjekter med statlig bestilling.

– Mer statlig styring kveler frivillig engasjement. Organisasjonene opplever mer øremerking av midler, og økte krav til rapportering. Frivillighets-Norge vet best selv hvordan midlene skal forvaltes, sier Grande.

Han gleder seg over et sterkt økende engasjement i frivilligheten, særlig blant barn og unge.

– Støtten per frivillig blir kraftig redusert, og det er et dårlig signal overfor den gruppen som nå rekrutteres inn og som skal være ryggraden i fremtidens frivillighetsarbeid, mener Grande.

Styreleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, Stian Seland, liker forslaget.

– Å samle ansvaret i Kulturdepartementet, vil være et løft for frivilligheten. Med forslaget anerkjenner Arbeiderpartiet barne- og ungdomsfrivilligheten som grunnmur i samfunnet. De som blir frivillige i tidlig alder, sikrer vekst i hele frivilligheten på sikt, sier Seland.

Tema

Kulturdepartementet sier at samordning av frivillighetspolitikken, og forvaltning av statlige midler, blir tema i Frivillighetsmeldingen som departementet har startet arbeidet med.

– Frivilligheten er mangfoldig og virker innen så godt som alle samfunnsområder. Derfor har regjeringen lagt vekt på å opprettholde sektoransvaret i frivillighetspolitikken. Det er viktig at de frivillige organisasjonene har kort vei til politiske myndigheter. Kulturdepartementet koordinerer frivillighetspolitikken, og kulturministeren er opptatt av å lytte til frivilligheten om tilskuddsordninger og rammebetingelser, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur