Kaldt språk med varme tanker

Nesten 500 år etter sin død ­hjemsøker fortsatt Machiavellis kontroversielle ideer det politiske landskapet. Dramatiker mener vi kan lære av hans «nådeløse røntgenblikk».

Dramatiker Tore Vagn Lid går gjennom manus før skuespillerne kommer til en siste gjennomgang. Oppsetning Fyrsten – Machiavelli-­variasjoner har endret Malersalen på Nationaltheatret til et veksthus. Stykket vil gå til juni.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg ønsker å sette Machiavelli­ i spill. For å finne ut hvordan vi kan bruke ham og slippe fri noen av gnistene i tekstene hans, sier dramatiker og regissør Tore Vagn Lid.

Han beveger seg rastløst rundt i Malersalen på Nationaltheatret. To badekar står midt i rommet, med gullfisk svømmende i akvarier. Vannet er koblet til et sinnrikt rørsystem, som ledes til avdelinger med grønne planter belyst av UV-lamper, ved siden av de tre små publikumsamfiene. Rundt i rommet fins forskjellige klokkespill, cymbaler, pauker, trommer, et piano. Scenografien er såpass kaotisk at man kan lure på hva som hører med og hva som vil bli fjernet før kveldens premiere på hans stykke Fyrsten – Machiavelli-variasjoner.

– Slik jeg leser Machiavelli, er han aksjonistisk, og tenker ikke bare på karriere, sier Lid. Han viser til påstandene om at Machiavelli kun skrev Fyrsten for å vinne gunst hos lederne i Firenze.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP