Kultur

Dette er årets kristne julesalgvinnere

Tradisjonelle kristne julefortellinger, sanghefter og bøker om Luther og Kierkegård, er årets kristne julesalgvinnere over disk i Bok & Media. Sekulære forlag puster de kristne forlagene i nakken.

Bilde 1 av 3

Med til sammen 40 år bak disken i Norges største kristne bokhandel, Bok & Media i Oslo, kjenner Arvid Larsen (32 års fartstid) og Bernt Sørbø (åtte års fartstid) det kristne bokutvalget – og salget i Norge – bedre enn de aller fleste. Under årets førjulssalg har de ikke sett noen store salgsvinnere på boksiden. Til gjengjeld leses det bredt.

– At vi bare i vår butikk skulle selge 400 eksemplarer av Vårt Lands julehefte «Hellig jul», hadde­ vi aldri trodd. Først var vi i tvil om vi ville greie å selge de første 100 vi hadde bestilt. Også flere av de andre tradisjonelle, kristne julefortellingene har solgt bra, i bokform: For eksempel­ Kjære julesanger – 40 av våre vakreste julesanger og I de dager­. Men også Lars Inge Magerøys Luther-bok Mannen som endret Europa har vært helt i salgstoppen, forteller Bernt Sørbø.

LES MER: Tar styring over flaggskipet Bok & Media

Luther til far

Også Vårt Land forlags bok om Luther, Rebell i en brytningstid, har butikken solgt bra av.

– Men likevel bare halvparten av Magerøys bok. Den siste er nok lettere tilgjengelig enn oversettelsen av Heinz Schillings Luther-bok, sier Sørbø.

– Hvem er det som har kjøpt Luther-bøkene?

– De har nok i stor grad vært presanger til far, fra barn eller ektefelle. Har ikke inntrykk av at det er så mange kvinner som har ønsket seg Luther til jul. De har jeg derimot inntrykk av har ønsket seg for eksempel Tonje Haugeto Stangs andaktsbok Sett, ukentlige hvileskjær, sier Bernt Sørbø.

– Er det noen kunder som bevisst går etter bøker utgitt på kristne forlag?

– Ja, det er et nokså typisk trekk i vår forretning. En del går også etter bøker gitt ut på bestemte­ kristne forlag, sier Sørbø.

– De siste årene har vi likevel sett en tendens til at også ikke-kristne forlag har gitt ut mer spesifikk kristen litteratur enn tidligere. I tillegg til Kjære julesanger – 40 av våre vakreste julesanger og Salmesang, har Cappelen Damm gitt ut Jesussoldaten av Anders Torp og Underveis av Inge Eidsvig, er blitt godt lest. Det samme med Kagge forlags med En Gud for de mange av Helge Simonnes.

LES OGSÅ: Årets beste filmer 2016

Hoem og Seierstad

Larsen har ansvaret for Bok & Media avdeling­ for både generell litteratur, og litteratur med et kristent fortegn.

– I tillegg til julehefter og julesangbøker, har vi i ukene før jul solgt bra av Edvard Hoems Land ingen har sett, Åsne Seierstads To søstre og Jens Stoltenbergs Min historie. Krimbøker med Jan Erik Fjeld har også gått unna.

At kristne kunder, som utgjør et absolutt flertall av kundekretsen deres, også kjøper bøker utenom det kristne segmentet, er ikke noe nytt.

– Likevel er de fleste ute etter mer spesifikk kristen litteratur, som de vet vi har et meget bra utvalg i, sier Larsen.

LES MER: Arrangerer Luther-seminar

Presse hjelper

I Bok & Medias kjeller- avdeling, for mer rendyrket kristen litteratur, opplevde Bernt Sørbø et par uker før jul at særlig salget av Lars Akerhaug Siste­ jul i Kairo (Dreyer Forlag), og Sørine Godtfredsens Å leve med Kierkegaard (Vårt Land forlag), nærmest eksploderte.

– Når den kristne dagspressen skriver om bøker og forfattere, hjelper det nesten alltid på salget. Bortsett fra Peter Halldorfs siste­ bok, Å elske sin nestes kirke som sin egen, da. Til tross for bra oppmerksomhet i media, solgte den dårligere enn forventet, forteller Sørbø.

LES MER: Julehefte med kristent budskap

Polarisering

Når det gjelder oppbyggelseslitteratur generelt­, sier han sjangeren holdt seg, men bra går det ikke.

– Med den økte polariseringen blant kristne, blir det stadig vanskeligere for forlag som gir ut slik litteratur å treffe bredt. Vi selger derfor god del mindre av slik litteratur i dag enn for ti år siden. Det gjelder alle sjangere, fordi folk leser mindre mellom permer enn før. Et par hederlige unntak innenfor oppbyggelseslitteratur, er William­ Paul Youngs Skuret og Peter­ Halldorfs Åndens folk, som har solgt både bra og bredt, sier Bernt Sørbø.

– Er det noen nye typer kristenlitteratur­ som har tatt over for oppbyggelseslitteraturen?

– Nei, det vil jeg ikke si. Men vi har fått en del titler som handler om muslimer som blir kristne­, for eksempel Søkte­ Allah­, fant Jesus av Nabeel Qureshi på Lunde­ forlag, og Ansikt­ til ansikt­ med Jesus av Sama Habib på Hermon forlag, som det har gått en del av.

– Hva slags kristen barne-
litteratur er det godt mest av før jul?

– Barnebibler, hvor det er mye å velge mellom. Julekrybben av Birgitte Bjørnstad, og Adventsreisen­ av Ragnhild Koren­ og Ingrid­ Elise Wergeland, har også solgt bra.

LES OGSÅ: Årets beste serier 2016

Økologikrisen

Daglig leder av St. Olavs bokhandel i Oslo, Marianne Fjordholm, sier til Vårt Land at de har solgt aller mest av sitt eget tidskrift Seil, og sin egen almanakk for 2017. Mens også overraskende mye av Laudato Si' – Lovet være du, av Pave Frans, om den økologiske krisen.

– Boka har vist seg å treffe både religiøst og politisk, og har i månedene før jul solgt i flere hundre eksemplarer i vår butikk. En del kunder har også kjøpt flere eksemplarer for å ha som julegave. Også Jan E. Hansens Med ett ben på jorden, hvor han blant annet forteller om konverteringen til katolisismen­, har solgt bra, sier Marianne­ Fjordholm.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur