Kultur

– Sana er kul, men hun er ikke meg

Skuespilleren bak den muslimske rollefiguren snakker om troen i sitt første avisintervju.

– Jeg vil ikke krangle med vitenskapen, men jeg tror det er noe større bak, sier 19-år gamle Iman Meskini i et intervju med Universitas, studentavisa ved Universitet i Oslo.

Nitenåringen spiller rollen som Sana i NRKs ungdomsserie Skam. NRK har lagt strenge restriksjoner på pressens tilgang til å intervjue skuespillerne i serien, så intervjuet med Universitas er det første intervjuet en av de sentrale Skam-skuespillerne har gitt.

Karakteren Sana har vakt oppsikt, fordi hun er en ung, muslimsk kvinne som er en naturlig del av en ellers sekulær og etnisk norsk venninnegjeng. Det har ikke vært noen hemmelighet at skuespilleren bak karakteren selv er praktiserende muslim tilknyttet Rabita-moskeen i Oslo, selv om hun ikke selv har latt seg intervjue om dette før nå.

– Islam snakker om balanse, ingen kan være perfekte, ditt forhold til Gud er personlig, det er bare noe mellom deg og Gud. Islam kan tolkes forskjellig, og jeg er veldig stor fan av mamma sin tolkning. Hun er mitt forbilde, mamma prøver å trekke eksempler fra Koranen til dagens dato. Istedenfor å ville tilbake til profetens tid, må vi sette Koranen i dagens kontekst, sier skuespilleren.

Hijab

I sommer åpnet skuespilleren en utstilling om hijab og etnisk norske hodeplagg på Kongsvinger museum.

– Hijaben vil jeg gå med, ikke bare er den vakker, den er ofte også en samtalestarter. Siden jeg går med hijab, blir det litt lettere å komme i kontakt med folk. Den viser at jeg tilhører en religion som tror på en gud, og da regner folk med at det er et tema som interesserer meg. Hvis de også tror på en gud, har man automatisk noe til felles, sier skuespilleren til Universitas.

LES OGSÅ: Religionsdebatten raser i kommentarfeltet til Skam

I tillegg til å være skuespiller studerer Iman Meskini arabisk og Midtøsten-studier på Universitetet i Oslo. Faren hennes er fra Tunisia, mens moren er født i Norge og konverterte til islam som tjueåring. Meskini irriterer seg over at vi ikke skiller tydeligere mellom kultur og religion i samfunnsdebatten.

– Det er veldig viktig å skille mellom disse tingene. Selv om mange muslimer gjør en viss ting, betyr ikke det at det har noe med islam å gjøre.

LES OGSÅ: – Jeg drev selvsensur i frykt for hets

Forbilde

Da Vårt Land i mai skrev en artikkel om rollefiguren Sana, sa TV–viter Gry Rustad at hun aldri har sett «en slik rollefigur på TV før, verken i Norge eller internasjonalt».

– Det har vært få kvinnelige hovedpersoner, og minoritetene har nærmest vært fraværende. Nå håper jeg suksessen til TV-serien Skam kan vise vei og åpne for større mangfold i hvem som forteller og hvem det blir fortalt om, sa Rustad.

Iman Meskini sier i Universitas-intervjuet at hun er glad for betydningen hun selv og rollen hun spiller kan ha for unge muslimske kvinner i Norge.

– Og jeg synes også Sana er kul, men hun er ikke meg! Hun er jo en oppdiktet karakter. Nå i det siste får jeg mer kommentarer for hvem jeg er som person, og ikke bare rollen som Sana.

LES OGSÅ: Muslimske kvinner heier på Sana

Videre sier skuespilleren at det «varmer veldig» når hun blir fortalt at hun er et forbilde for unge muslimske jenter.

– Det er veldig kult, og det er mye av grunnen til at jeg tok rollen som Sana i Skam. Jeg har hatt en ganske lik oppvekst som Sana. Jeg vokste opp på Kolbotn, og var en av få muslimer og i det hele tatt få som ikke var helt etnisk norske. Jeg var nok trygg på meg selv da også, fordi jeg hadde søsknene mine og min mor som også gikk med hijab. Men jeg opplevde jo å føle meg annerledes.

I høst har tv-seriens hovedperson vært tenåringsgutten Isak, som erkjenner at han er homofil. Den siste måneden er seks Skam-episoder på listen over de ti mest sette programmene på NRKs nett-tv.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur