Kultur

Her er Vårt Lands nye redaktører

Fra nyttår er halvparten av lederne i Vårt Land kvinner.

– Dette er en mangfoldig og offensiv ledelse med helt unik kompetanse på det Vårt Land skal være best på: tendenser og bevegelser i tros og livssyns-Norge, sier sjefredaktør Åshild Mathisen.

Hun har nå halvert redaktørstaben i Vårt Land, fra elleve til seks. I tillegg er nå halvparten av lederne i Vårt Land kvinner.

– Vi har fått en historisk likestilling på ledernivå i avisen, sier Mathisen.

LES OGSÅ: Halverer redaktørstaben i Vårt Land

Nye stillinger, kjente navn

De nye redaktørene er allerede kjent for leserne. Vårt Lands nåværende kulturredaktør, Alf Kjetil Walgermo, blir redaktør for kultur, idé og reportasje. Nyhetssjef Trygve Wille Jordheim blir administrativ redaktør. Kommentator Alf Gjøsund blir redaktør for religion og debatt. Politisk redaktør Berit Aalborg blir redaktør for politikk og verden.

I tillegg er Ingrid Erøy Fagervik allerede på plass som kommersiell direktør/utviklingsredaktør.

De nye redaktørene tiltrer fra 1. januar 2017.

LES OGSÅ: – Vi skal være best på religionsdebatten, sier Vårt Lands nye sjefredaktør

Store skritt videre

– Dette er en ledelse som skal ta Vårt Land store skritt videre i utviklingen av en unik nisjeavis som er best i skjæringsfeltet samfunn, religion og kultur, sier Åshild Mathisen.

Hun forteller at avisa nå kobler journalistikken tettere inn i religionsdebatten, som er selve nerven i Vårt Land, og kobler kommentaravdelingen og den politiske dekningen vår sammen for å tydeliggjøre seg ytterligere som en meningsbærende avis.

– Vi gjør også en spennende kobling av langstoff og kultur, fordi vi mener at kultur er noe mer enn et felt, det er en måte å se verden på. Her skal vi lage enda mer unikt stoff.

– Best på religion

Alf Gjøsund er ny redaktør for religion og debatt. Han syns sjefredaktørens mål om at Vårt Land skal være best i Norge på religion, er veldig ambisiøst.

– Vi har allerede en god kirkejournalistikk. Her skal vi fortsette å overraske, utfordre og avdekke. Ikke minst skal vi hjelpe leseren til å forstå. Der folk flest ser en karikert kamp mellom moderne, tidsriktig kristendom og gammeldags konservatisme, skal vi vise et annet og mer overraskende bilde, sier Gjøsund, som påpeker at det for så vidt gjelder all tro og religion.

– Det finnes så mange elementer i religionene som kan virke uforståelig ved første møte. Vi skal gi leserne aha-opplevelser, og vise hvorfor seks milliarder mennesker i verden finner mening i en religiøs tro.

Gjøsund sier han gleder seg veldig til å starte jobben.

– Jeg kjenner medarbeiderne mine og vet hva de står for og kan. Derfor er jeg ganske trygg når jeg gjør Åshilds visjon til min egen: Vi skal være best i Norge på religion.

LES OGSÅ: – Vårt Land har en betydelig makt i Kristen-Norge

– Kulturstoffet vesentlig del av avisprosjektet

Den nye redaktøren for kultur, idé og reportasje, Alf Kjetil Walgermo, sier Vårt Land skal være ei av Norges viktigste kulturaviser.

– Vårt Land skal være en åpen arena for samtale om de store spørsmålene. Vi skal vise fram og analysere idébrytningene som former samfunnet vi lever i. Og vi skal løfte blikket og presentere en oversikt som ingen andre medier enn Vårt Land kan tilby. Kulturstoffet er en vesentlig del av avisprosjektet vårt, sier Walgermo.

Han vil også løfte kulturkritikken høyt, i ei tid der dette stoffet er trua.

– Vi skal ikke satse mindre på kritikk, tvert imot mer, sier Walgermo.

LES OGSÅ: Mediene har mye stoff om religion, men få fagjournalister.

Dyrke rollen som politisk avis

Politisk redaktør Berit Aalborg blir nå redaktør for både politikk og verden.

– Vårt Land har alltid vært min avis. Jeg er stolt og glad for å være med å bringe avisas stolte tradisjon videre, sier Aalborg.

Hun forteller at Vårt Land skal prioritere og dyrke rollen som politisk avis.

– Både som nyhetsmedium og meningsbærer har vi vår tydelige nisje som en motkulturell verdiavis. Vi skal ha en tydelig prioritert utenriksdekning, med fokus på religionsfrihet, menneskerettigheter og fattigdom.

Mest mulig tid på journalistikk

– Mitt ønske og min ambisjon er at alle i Vårt Lands redaksjon skal få bruke mest mulig tid på å produsere journalistikk, diskutere journalistikk og utvikle journalistikk – og minst mulig tid på alt mulig annet, sier Trygve W. Jordheim, som er ny administrativ redaktør.

– Da trenger vi en tydelig kommunisert retning på det vi driver med, god informasjonsflyt og effektive beslutningsprosesser, både redaksjonelt og organisatorisk. Min viktigste oppgave i den nye stillingen blir å bidra til dette.

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur