Kultur

Kvinner trakasseres i online-spill

Når jenter spiller dataspill, møtes de ofte av skjellsord som «hore», «bitch» og «slut». – Mange holder kjønnet skjult for andre spillere, sier spillforsker.

– Én ting er skjellsordene som gjelder kvinnelige kjønnsorganer, at du er tilbakestående eller at du bør få kreft. Det verste er likevel fornærmelser som handler om at du er dårlig fordi du er jente, sier Synne Baumann.

Hun har spilt dataspill i en årrekke, og blitt kalt alt fra «idiot» til «hore» av motspillere på nett. Likevel er det altså kommentarer fra mannlige spillere om at jenter automatisk er dårlige, som har påvirket henne mest.

– Det ødelegger for spillgleden når du gjennom en hel kamp får høre at du er dårlig. Hvis du gjør noe feil, sier de at du må tilbake til kjøkkenet. Hvis du viser at du er god, antar de at det er kjæresten som har tatt over.

LES MER: Lettkledde sexbomber og prinsesser i nød

Legitimert språkbruk

Kvinner som spiller online-dataspill blir ofte utsatt for grove kommentarer, sexpress og hets. I en undersøkelse utført av spillforskere ved NTNU i 2014, oppga 18 prosent av de spurte kvinnene at de har sluttet å spille på grunn av trakassering, mot 4 prosent av mennene.

– Det er fortsatt et utbredt problem, sier Kristine Ask, som sto bak undersøkelsen sammen med Stine Helena Bang Svendsen.

Ask forstår frustrasjonen Baumann beskriver.

– Det er noen vedvarende myter om damer som spiller. Andre spillere tror ofte kvinner automatisk er dårlige, at de flørter seg til fordeler i spillet, eller at de egentlig ikke har lyst til å spille, men gjør det for å få oppmerksomhet.

Ifølge Ask er grove skjellsord svært vanlig blant mange spillere, men bruk av homofobe, rasistiske eller kvinnefiendtlige begreper betyr ikke nødvendigvis at avsenderne står for de samme holdningene i virkeligheten.

– Spillere kan si ting som «let's go rape them!» for å mane til kamp før et angrep. For de som sier slikt, handler det om å vise at man kjenner sjargongen og er en del av eskapismen spillet representerer. Spillet har egne regler og normer som er annerledes enn de vi kjenner fra virkeligheten, og denne typen språkbruk er med på å forsterke skillet mellom spillenes fantasiverden og den kjedelige hverdagen vi flykter fra.

LES MER: Prinsesser og ninjaer med nettbrett

AAAAAAAAA

Hvis du gjør noe feil, sier de at du må tilbake til kjøkkenet. Hvis du viser at du er god, antar de at det er kjæresten som har tatt over.

Synne Baumann

AAAAAAAAA

Verst i skytespill

Det er tilsynelatende stor forskjell på ulike spillsjangre. Ask mener trakassering i større grad forekommer i spill der det er få konsekvenser for hvordan spilleren oppfører seg, og der du kun møter motspillere i korte perioder. Hun nevner førstepersons-skytespill som en spesielt belastet sjanger, og Synne Baumann er enig.

– For noen år siden spilte jeg mye skytespill, som Call of Duty-serien, og de ubehagelige kommentarene var en av flere grunner til at jeg sluttet med det. Da jeg begynte å spille rollespill som The Elder Scrolls Online, League of Legends og Star Wars: The Old Republic, var det annerledes.

LES MER: Få kvinner i spillbransjen

Skjuler kjønnet

For å unngå ubehagelige situasjoner, har det hendt at Baumann har holdt kjønnet sitt skjult for andre spillere.

– Du kan slappe mer av når folk tror du er mann, sier hun.

– Som mannlig spiller blir du ikke lagt merke til så lett, og slipper presset om hele tiden å måtte prestere.

Ifølge Kristine Ask er det å skjule eget kjønn en vanlig strategi blant kvinnelige spillere. Halvparten av respondentene i undersøkelsen fra 2014 hadde ved minst én anledning skapt en mannlig figur med maskulint navn, latt være å bruke voice chat, eller brukt stemmefordreiningsverktøy.

– Det er ganske mange forbehold å ta bare for at ingen skal forstå at du er jente. At det er så utbredt, er bekymringsverdig, og et tydelig tegn på at spillmiljøet har et stort problem, sier Ask.

– Er det å holde kjønnet sitt skjult en god løsning?

– Jeg skjønner godt at mange velger å skjule seg for å få være i fred, og det er aldri offerets ansvar å løse problemet på egen hånd. Men for spillere som fellesskap, er det en dårlig løsning. Når kvinnelige spillere later som de er menn, er det med på å forsterke ideen om at det bare er menn som spiller dataspill.

LES MER: Bloggere vil synliggjøre jentespillere

Tekniske løsninger

De siste årene har det vært stor grad av bevisstgjøring rundt manssjåvinistisk kultur i spillmiljøet, ifølge Ask.

– Den største løgnen vi har fortalt oss selv om problemet, er at trakasseringen er en del av spillkulturen det ikke hjelper å gjøre noe med.

Ask forteller at flere spillutviklere har iverksatt tiltak for å få bukt med problemet, og de som forsøker å gjøre noe for å endre holdninger blant spillere, lykkes ofte med det.

– Det er veldig viktig at spillene har tekniske løsninger som gjør at spillere for eksempel kan få hjelp av en moderator ved å trykke på en knapp, sier hun.

– Endring i spilldesign kan føre til endring i kommunikasjonen mellom spillerne. I spill der man kan opparbeide seg et rykte over tid, og der regelbrudd fører til utestengelse, får trakassering større konsekvenser for de som står bak, enn i spill der man bare møter motspillere i korte omganger.

LES MER: Vil ha flere skeive spillhelter

Ødelegger

Ifølge Synne Baumann, er det mindre stigma rundt kvinnelige spillere enn det var for noen år siden, og hun presiserer at de aller fleste hun møter i spillene oppfører seg pent.

– Men det er en høylytt minoritet som sier dumme ting, og ødelegger dagen for alle andre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur