Kultur

– Det er historie i papirene

På Tjøstheim i Rogaland er det bygda selv som eier bedehuset. 
Det gir utslag i uformell papiroverlevering.

– Jeg får vel levere det fra meg.

Marie Gjerde rasler i de gulnede papirene hun har hatt i over 30 år. Gamle plantegninger fra siste ombygging i 1987 
og utskrifter fra de originale nedskrivningene om hvordan bede­huset ble til.

Det nye bedehusstyret har fått overlevert selve bygdeboka­ med referatene, men Marie Gjerde­ glemte å gi dem alt. Hun er i dag 87 år og har vært formann i 
Tjøstheim bedehus i Strand kommune i Rogaland i mangfoldige­ år, som hun selv sier. Hun er ­nemlig ikke sikker på den nøyaktige datoen hun overtok ­ansvaret.

– Det var jo ikke noe formelt valg, og jeg fikk rollen som formann gradvis for å avlaste den sittende formannen som begynte å dra på årene, forteller Gjerde.

De var en del av Tjøstheim bede­husforening. Gjerde var med i en gjeng husmødre i bygda som passet på bedehuset. Blant kaffe, hjemmebakte horn og vafler ble det ofte et uformelt styresett.

LES OGSÅ: En gang var det på Søreide bedehus hele bygda møttes – nå er det solgt

Bygdehuset

Frem til bede­huset ble reist, var møtene, ­basarene og festene hjemme i stua hos Johan Tjøstheim. Det tok ikke lang tid før det ble klart at bygda trengte et forsamlings­lokale. Johan Tjøstheim var blant dem som ivret mest for bedehuset, og i 1934 stod bedehuset klart med Tjøstheim som formann. Det var han frem til sin død i 1946.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bedehuset er et enkelt trehus bygd på dugnad. Salen ble fylt med lange, harde trebenker som ga 60 sitteplasser. Bedehuset var eid av bygda og er det fortsatt. Det vet Gjerde, fordi hun har lest det i de gamle papirene sine.

LES OGSÅ: Nå er det ut med innpakning

Levedyktig bedehus

– Det er klart at du må ta vare på gamle papirer. Det er historie i dem, sier Gjerde.

I dag har Tjøstheim bedehus et nytt styre med småbarnsforeldre. En gang i måneden samles barna for søndagsskole. Hvert år holdes det både juletrefest og basar.

Overlevingen av papirene til det nye styret var det Gjerde som sørget for.

– Vi hadde en samling hos meg, og da inviterte jeg det nye styret også, og gav dem bygdeboka. Det var jo ikke noe spesielt. Men noen av papirene har visst blitt igjen hos meg, forteller Gjerde.

LES MIN TRO-INTERVJU: Han har reddet om lag 150.000 mennesker fra drukningsdøden

Mer fra: Kultur