Kultur

Toppbloggerne avventende til retningslinjer

Nye retningslinjer skal demme opp for negativt kroppspress. Ingen av de mest leste bloggerne har foreløpig sluttet seg til dem.

Sist uke lanserte nettstedet Kvinneguiden den nye Sunn Fornuft-plakaten, i samarbeid med bloggnettverket United Influencers. Hensikten med de nye retningslinjene er å kjempe mot spiseforstyrrelser, og «bevisstgjøre digitale opinionsledere på deres rolle og påvirkningskraft på unge jenter når det kommer til kroppsbilde og idealer». Retningslinjene har fått blandet mottakelse.

– Vi foreslår at de legger ned denne plakaten, sier Kjetil Manheim.

Han er sjef for nettstedet blogg.no, som samarbeider med flere av Norges mest leste bloggere.

– Vi er mot å lage en liste med regler som legger sterkt moralsk press på bloggere i alle aldre. Det er feil måte å forsøke å løse problemet. Vi skal gjerne være med å bidra til med åpenhet og kunnskapsdeling, men flere regler er feil vei å gå, sier Manheim.

LES KOMMENTAREN: «Sunn Fornuft-plakaten er et tegn på en kultur som er ute av kontroll»

80 signaturer

På en liste over Norges mest leste blogger, Blogglisten.no, må vi til nummer 34 på listen før vi finner en blogger som har sluttet seg til Sunn Fornuft-plakaten. Blant de 80 bloggerne som har knyttet seg til retningslinjene, finner man i skrivende stund ikke profilerte bloggere som Caroline Berg Eriksen, Andrea Badendyck eller Isabel S. Raad.

Ingen av disse har vært tilgjengelig for kommentar.

LES MER: Ble kalt egoistisk fordi hun gikk opp kirkegulvet alene

LES MER: Er Sophie Elises pupp politikk eller PR-stunt?

Ikke tallfeste

Retningslinjene handler i stor grad handler om at man bør være varsom med å skrive konkret og tallfestet om treningsrepetisjoner, kroppsmål og kaloriinntak. Det har vakt reaksjoner, blant annet fra Nora Mathiesen, som skriver bloggen Fitnessnora.

Til Aftenbladet sier hun at hun er usikker på om det har noe for seg å be bloggere om å la være å skrive om hvor intensivt de trener eller hvor små porsjoner de spiser. Dagbladets kommentator Inger Merete Hobbelstad skriver at plakaten er verdifull som bevisstgjøring, men at bloggere må få lov å skrive om det de er opptatt av, også om dette er detaljerte treningsprogrammer.

LES MER: Slik lager du din egen sjampo

Ingen hindring

Susanne Kaluza er blogger, redaktør for Kvinneguiden, og en av kreftene bak Sunn Fornuft-plakaten. Hun mener det ikke er noe i de nye retningslinjene som forhindrer bloggere fra å skrive godt om trening, kosthold eller livsstil.

– Det går helt fint av å blogge om trening på en god og inspirerende måte, og samtidig slutte seg til disse retningslinjene. Samtidig er ikke dette regler, men tips. De er ikke hugget i stein, og vi er glade for flere innspill. Målet er å bevisstgjøre folk om ansvaret en har. Det handler også om helhet og mengde. Om du hele tiden legger ut selfie av deg selv på tredemøllen, kan det være greit om du spør deg selv hvorfor du gjør det.

LES MER: Flere klager til PFU på vegne av andre

Innspillsrunde

Hun forteller at retningslinjene er basert på innspill fra bloggere, lesere og fagfolk som for eksempel Finn Skårderud.

– Målet er å få bloggere til å tenke seg om, og bli bevisste på at det å spre noe til tusenvis av følgere på en blogg er noe annet enn å spre noe til ti venninner på What's App. Jeg håper retningslinjene vil gjøre flere bloggere bevisste på ansvaret de har og muligheten de har til å bidra positivt. Negativt kroppspress er et stort problem, som bloggere kan bidra til å demme opp for, sier Kaluza.

– Hva synes du om at de mest leste bloggene foreløpig ikke har sluttet seg til retningslinjene?

– Dette initiativet har så vidt passert startstreken. Vi hadde som mål å få med oss 20 bloggere til lansering. Da plakaten ble lansert i går, hadde over 70 bloggere skrevet seg opp. Det er over en hver forventning. Men det er nå arbeidet virkelig begynner, og vi håper alle som er interesserte vil gå inn og registrere bloggen sin. En blogger på 15 år, med 100 lesere i uka fra skolen sin, kan ha like mye innflytelse i sin krets som en toppblogger har, så vi blir glad for en hver blogger som vil være med, liten eller stor.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur