Kultur

Bok og Media-gründer tar styring over flaggskipet

Etter fem år som pensjonist gjør Bok og Media-gründer Hans Petter Foss comeback. Mandag gjenåpner han landets eldste kristne bokhandel.

– Nå har jeg lånt meg til langt over pipa, sier Hans Petter Foss.

I 1984 tok han over det som het Lutherstiftelsens bokhandel, og begynte arbeidet med å bygge opp Bok og Media-kjeden, som senere ble døpt om til Vivo. Kjeden gikk konkurs tidligere denne måneden.

Butikken i Akersgata i Oslo har hele tiden vært kjedens flaggskip. Nå skal Hans Petter Foss ta over og sikre videre drift.

– Det viktigste for meg har vært å ta vare på den kristne litteraturen. Denne butikken ble startet av haugianerne i 1868, for å spre litteratur og skrifter til alle de kristne foreningene som hadde dukket opp rundt i landet. Siden 1890-tallet har den ligget der den er i dag. Det er denne tradisjonen jeg mener er så viktig å bevare at jeg nå har pantsatt huset mitt.

LES MER: Da Vivo la ned, skapte ildsjeler en ny kristen bokhandel

Investorgruppe

Foss er hovedinvestor. Men han har også fått med seg Bok og Medias tidligere styreleder Per Westborg og siviløkonom Odd Næss på laget. Selv skal Foss gå inn som arbeidende styreleder. Han vil ikke si hvor mye de har betalt for butikken, men understreker at han har pantsatt boligen sin for å sikre likviditet i en oppstartsfase.

– Det måtte til. Men jeg har en langsiktig plan og det er ikke sikkert jeg må sitte med en like stor eierandel i fremtiden, sier Foss.

I tillegg til butikken i Akersgata har Foss og investorgruppa kjøpt Vivos nettbutikk, menighetsbutikken, søndagsskolebutikken, samt kjedens avdeling for stevnesalg og grossistavdelingen i Fredrikstad. Alle de ansatte på butikken i Oslo skal beholde jobben.

– Det har vist seg å være vanskelig å drive kristen bokhandel. Hvorfor tror du at dere kan få det til?

– Vi skal legge all vår kraft inn i å drive én butikk, ikke 19. Jeg tror det er noe av nøkkelen. Kjedens størrelse og administrasjonskostnader har vært en belastning for butikken. Hvis disse krymper tror jeg det er stor mulighet for at butikken skal kunne greie seg, sier Foss.

De nye eierne åpner butikken førstkommende mandag klokken 10.

Norli

Like før pinse ble det kjent at Norli-kjeden kom med høyeste bud på Vivo-kjedens konkursbo. Nordli planlegger å drive sju av de øvrige Vivo-butikkene videre, som ordinære bokhandlere i sin kjede.

– Butikkene i Grimstad, Ålesund/Moa, Molde, Lillestrøm, Nærbø, Lillesand og Ulsteinvik vil bli videreført innenfor Norli-kjeden. Vi har vurdert hvilke butikker som blir drevet videre mye ut fra hvor vi allerede er til stede, og disse syv mener vi er drivverdige, sa Nordli-kjedens administrerende direktør John Thomasgaard til Vårt Land i helgen.

Norli-sjefen mener det er interessant å videreføre disse butikkenes kristne profil «i best mulig grad, på et bærekraftig nivå».

– Vi ser også et potensial for akkurat denne typen litteratur innenfor alle de ca. 160 butikkene i hele Norli-Libris-systemet, mener Thomasgaard.

Forsøkte

En sammenslutning av landets største kristne forlag var også med i budrunden på Vivo-konkursboet. Gruppa besto av Lunde forlag, Hermon forlag, Bibelselskapet/Verbum, Mentor Medier og Kyte Bok AS. Etter at Norli vant budkrigen sendte de kristne forlagene ut en pressemelding, hvor de uttrykte håp om at deres trofaste kunder nå vil bidra til å sikre at kristne bøker får en plass i Nordli-kjedens butikker.

– Dersom du etterspør en bok i en hvilken som helst bokhandel, og de ikke har den, har bokhandelen plikt til å skaffe boka du etterspør. Vi oppfordrer lesere av kristenlitteraturen til å bruke denne makta, skrev forlagene i pressemeldingen.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur