Kultur

Vil rive vikingskipsmuseum

– En kulturpolitikk som minner om Taliban, mener professor.

Dansk Folkeparti vil rive vikingskiphallen i Roskilde, og reise et nytt bygg i «vikingstil».

– På samme måte som Taliban, ønsker Dansk folkeparti å sprenge bygg som ikke passer inn i historiefortellingen deres, sier Christoffer Harlang til Vårt Land.

Han er professor ved Kunstakademiets Arkitektskole og har tidligere ledet den danske kulturministerens rådgivingsorgan i fredningssaker.

– Vikingskiphallen er en modernistisk bygning som forteller en historie om vikingene som begavede sjøfarere. Det Dansk Folkeparti ønsker seg, er et museum som forteller en Asterix-lignende historie om ville vikinger med horn, sier Harlang.

LES OGSÅ: «Nostalgisk underholdningskultur», er forskernes dom over mye av dagens middelalderinteresse.

Tivolisering

Han tror det er en mistro til modernismen og epokens kulturradikale verdier som ligger til grunn.

– Vi skal passe oss for ikke å ha et for politisk forhold til vår kulturarv. Vi har hatt som prinsipp at politikerne skal støtte kulturlivet, ikke styre det. Nå vil de detaljstyre kulturlivet, fordi de ser det som et instrument for å styre samfunnsutviklingen, sier Harlang.

Også Det Særlige Bygningssyn, som gir råd til kulturministerens i slike saker, er negative til forslaget. De advarer mot en «tivolisering» av kulturarven.

Dansk folkeparti svarte ikke på Vårt Lands henvendelser i går, men til avisa Politiken sier partiets kulturpolitiske talsperson Alex Ahrendtsen at visjonen er at arkitekturen «igjen skal bli en tjener for mennesker». Også i Politiken har forslaget hans blitt sammenlignet med Taliban.

– Det synes jeg nesten taler for seg selv, og det er en hån mot IS og Talibans mange ofre, sier han til avisa.

LES OGSÅ: Viking-hektet japaner ble prest i Norge

Smuldrer

Vikingskipshallen fra 1969 ble tegnet av Christian Sørensen og regnes av mange som et modernistisk mesterverk. Den ble fredet i 1997, men i 2006 hadde problemene med fukt og rust blitt så store at arkitekten selv foreslo å bygge en ny bygning rundt hallen. Det ble avvist, fordi bygget da hadde blitt vernet.

Noe må uansett gjøres. Bare å få betongen i forsvarlig stand anslås å koste 75 millioner danske kroner.

LES OGSÅ: Osebergskipet nådde Oslo på første tokt

– Greit premiss

Ikke alle er negative til forslaget fra Dansk Folkeparti. Rane Willerslev var direktør for Kulturhistorisk museum på Bygdøy fram til 2013, og bidro da til å gravlegge prosessen for å få flyttet de norske skipene til et nytt bygg.

Når det nå dreier seg om museet i Roskilde, er han derimot positiv til forslaget om et nytt bygg i «vikingstil».

– I utgangspunktet høres det ganske usmakelig ut. Men når bygningen likevel krever store oppgraderinger, er det ikke noe i veien for at «vikingstil» kan være en del av premisset for en arkitektkonkurranse. Det kan de jo tolke på forskjellig vis, sier Willerslev til Vårt Land. Også borgermesteren i Roskilde støtter forslaget.

LES OGSÅ: Det gamle Vikingskipshuset på Bygdøy utvider

Dyrk særpreget

I likhet med museet i Roskilde står også Vikingskipmuseet på Bygdøy nå foran en omfattende utbedring. Museets leder Håkon Glørstad sier det er viktig at museene ikke ender opp med å ligne på opplevelsesparker.

– Hver epoke har sitt eget uttrykk, så jeg synes det virker rart å skulle rive et moderne bygg for å bygge noe som kopierer en gammel stil. Det kan være fristende å etterligne filmer og parker for å vinne publikums gunst. Men museene må utvikle sin egen stemme basert på kunnskap, forskning og autentiske materialer.

Vikingtidsmuseet på Bygdøy er et av Norges mest besøkte museer, med omtrent 400.000 besøkende i året. Håkon Glørstad mener mye av grunnen til det er at museet dyrker sitt eget særpreg.

– Vårt museum er konservativt i stilen, og ikke spesielt spektakulært. Når vi likevel er en global attraksjon, tror jeg det er mye på grunn av atmosfæren, sier Glørstad.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur