– Minimalismen springer ut av en ut av protestantisk tanke hvor nøysomheten ligger i bunn, sier Tommy Sørbø.
Han har skrevet en rekke bøker om kunsthistorie, og har i en årrekke gjort seg bemerket i den kunstfaglige delen av samfunnsdebatten.
– Så ser vi da også at stilarten har fått større gjennomslag i Nord-Europa enn i de katolske landene, sier Sørbø.
LES PORTRETT: Motekongen Per Spook har vært kledd i skreddersøm siden han lå i barnevogn
Affeksjonsverdi
Kunsthistoriker Gunnar Danbolt mener den minimalistiske estetikken er for internasjonal til at vi kan si at den springer ut av pietistiske verdier. Men han mener estetikken resonnerer med et tradisjonelt norsk nøysomhetsideal.
– En grunn til minimalismens popularitet kan være at den samsvarer med verdier mange av oss har fått inn med morsmelken. Men jeg er litt usikker på hvor utbredt den egentlig er, den er nok mest utbredt i de øvre lag.
Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!
For folk flest liker å ha ting rundt seg, mener Danbolt. Særlig etter at kunsthåndverket, som verdsetter bruksgjenstanders estetiske verdi, gjorde seg gjeldende på 1970-tallet.
– De som fyller hjemmene sine med ting verdsetter nok oftere tingenes affeksjonsverdi mer enn tingenes estetiske verdi. Det minimalistiske idealet, på den annen side, verdsetter tingenes estetiske verdi, og er opptatt av at tingene ikke skal slå hverandre i hjel, sier Danbolt.
LES OGSÅ: Laget kortfilm av den sørlandske pietismen
Takk og farvel
Teolog Notto R. Thelle jobbet mange år som misjonsprest i Japan. Han ser likhetstrekk mellom buddhismen og den respekten for gjenstander som Marie Kondo tar til orde for.
– Sydamen leverer nålene hun har brukt til tempelet når hun er ferdig med dem, og takker dem for innsatsen. Når man har gjort seg ferdig med noe, takker man for følget og gir det videre. Selv om dette ikke skjer så ofte nå lenger, så er det et vakkert ideal, som det kan virke som om Marie Kondo forsøker å puste liv i, sier Thelle.
I Matteus-evangeliet oppfordres vi til ikke å «samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger». Men selv om både kristendommen og minimalismen vektlegger nøysomhet, mener Thelle det er snakk om to nokså forskjellige slags enkelhetsidealer.
– Også pietismen er en puritansk tradisjon, som handler om å leve uten overflod. Men jeg tror pietismen handler mer om nøysomhet enn minimalisme. Det er klart at også fattigdom kan stimulere til enkelhet, men det er ikke nødvendigvis en estetisk enkelthet, sier Thelle.
LES OGSÅ: Naziteologer skapte vårt bilde av Luther
Kos
Et bevisst forhold til ting betyr ikke nødvendigvis at man må kvitte seg med så mye, mener Grete Sivertsen. Hun leder Oslo Design Fair, som ble arrangert sist helg.
– Kos har vært forbundet med kitsch og dårlig smak. Men hjemmene våre bør ha noen spor av menneskene som bor i dem, mener hun.
Men å omgi seg med minner som betyr noe for en er ikke det samme som å vasse i ting.
– Vi må skille mellom skikkelige ting som blir finere med årene, og nips som gjør at jeg nesten ikke får puste. Spør deg selv hvilke ting du liker, hva du blir glad av og føler du kan slappe av i. Jeg tror mange av oss kan bli lykkeligere av å tenke litt gjennom hva vi omgir oss med, sier Grete Sivertsen.
NONNENS LISTE: Ti ting som skiller katolikker og protestanter