Skien kirkes egen arkitekt, Hagbarth Schytte-Berg – i skuespiller Carl Henrik Ekbloms skikkelse – tar imot elevene utenfor kirken.
– Nå må noen hjelpe meg å klippe snoren slik at vi får innviet kirken, sier han, og villige hender strekkes frem.
En vrangvillig kirketjener Bjelle (Trygve Wikstøl) i tårnvinduet er midt i kaffepausen og ikke særlig villig til å demonstrere kirkeklokkene. Det ender med at han tømmer kaffekoppen i hodet på den ivrige arkitekten.
Vel inne i kirken møter de sokneprest Gunnar Thelin og organist Tormod Øvrum, som er i sine faste roller. I tårnrommene treffer de en motstandsmann fra 2. verdenskrig som sendte meldinger til London fra kirketårnet, og en gammel prest som leser fra Bibelen. De barna som vil, får tenne lys for en de tenker på. De får prøvespille ett av Norges største kirkeorgler, og de får også en tur inn i selve orgelhuset – med over 5.000 piper.
LES OGSÅ: Den kulturelle skolesekken er en viktig kilde for kirken som kulturformidler
Byhistorie
Øverst i tårnet møter de en fløytespillende engel.
Englerollen innehas av Tormod Klovning, som også er prosjektleder for skoleklassenes kirke- besøk.
– Skien kirke er et sterkt bysymbol, og det er helt avgjørende at den oppvoksende slekt får kjennskap til røttene sine. Kirken er et fantastisk utgangspunkt for å gå inn i byens historie, og vi presenterer den flotte bygningen som ble reist i 1894, etter at den gamle ble ødelagt i bybrannen i 1886, forteller Klovning.
Malin Årmot i 6. klasse ved Moflata skole blir trukket inn som vordende brud og ført opp kirkegulvet av sokneprest Thelin, og på kirkeorgelet viser hun at hun har vært i kontakt med tangenter før.
– Det gøyeste var å være nesten «inne i» kirkeklokkene og høre den fine klangen. Jeg har lært mye nytt om byen og kirken, forteller Malin som også benyttet anledningen til å klappe engelen i koret på rumpa.
Både engleskulpturen, kirkesølvet og glassmaleriene kan tas og føles på. Skuespiller Carl Henrik Ekblom mener det er viktig med nærhet til det estetiske.
– Vi inviterer til bruk av alle sanser – og det er lov å berøre det meste i kirkerommet. Dette er et rom for det høytidelige, men det er også lov å slippe seg litt løs, sier skuespilleren som liker å utfolde seg på de ulike spille-plassene i kirkerommet.
LES OGSÅ: Krever bedre betalt for å spille for barn
Identitet
Rundturen i kirken fokuserer på kunstuttrykkene og arkitekturen i kirken, kirkemusikken har sin plass, og liturgiske farger og kirkelige høytider blir presentert.
– Dette er på ingen måte forkynnende, rundturen skal gi et innblikk i byhistorien – med utgangspunkt i det fantastiske signalbygget Skien kirke er. Her har vi et spennende rom, som er godt egnet som formidlingsarena. Vi kan spe på med kunnskap som trekker linjer bakover i historien, og som kan bygge opp under kulturell identitet, sier Klovning.
– Før dette prosjektet kom i gang, hadde jeg med videregående-elever rundt i bygningen og ble forundret over at mange bodde noen steinkast unna – uten å ha vært inne i kirkerommet, forteller han.
Han utviklet et prosjekt for klasseomvisninger, og etter hvert inngikk de et samarbeid med Den kulturelle skolesekken. Det ga midler til å hente inn en skuespiller og utvikle opplegget videre.
– Tilbakemeldingene er positive, både fra elever og lærere – og alle de kirkeansatte som er involvert, går inn for prosjektet med liv og lyst. Vi ser på det som en anledning til å vise frem den flotte kirken, sier Klovning.
LES OGSÅ: Krever bedre betalt for å spille for barn
Ingen problemer
Og problematisering av kirkebesøk for skoleelever som kommer opp hvert år før jul, har ikke vært tema rundt kirkebesøksordningen i Skien.
Sokneprest Gunnar Thelin sier at han har lært mye av å samarbeide med skuespillere, blant annet hvordan man skal føre seg opp og ned midtgangen.
– Kirken er en merkevare for byen og må brukes aktivt. Vi legger oss på en inkluderende linje. Når jeg snakker om fasten, trekker jeg linjer til ramadan – og prestedrakten min har jo likheter med det en imam er ikledd. Mange elever, både med og uten hijab, synes det er morsomt å prøve stolaer i forskjellige liturgiske farger, forteller Thelin som også serverer nattverdsoblater fra «matboksen» i sølv.