Kultur

Ble smuglet inn i Syria for å skrive bok

– Det ble min oppgave å bli deres hukommelse, sier Samar Yazbek som har skrevet bok om de som aldri rakk å flykte.

- Som forfatter er jeg svak. Jeg måtte ta på meg en krigersjel for å greie å formidle de tragiske historiene.

Det forteller den norgesaktuelle forfatteren av Inn i tomheten - dagbok fra Syria.

Den syriske forfatteren måtte smugles inn i sitt eget hjemland for å skrive dagboken fra krigens redsler.

Psykisk belasting

Det er gjennom arbeidet hennes i den humanitære Women Now For Development, i Syria, at boken er blitt til:

- Jeg har snakket med hundrevis av mennesker som fortalte meg om krigens redsler. Forfatteren og journalisten i meg kunne ikke la være å skrive ned de sterke historiene. Det ble min oppgave å bli deres hukommelse, sier hun, og forteller at de sterke møtene ble til «en hel stabel med notatbøker fra et land i kaos».

– Det var en sterk psykisk belastning å gå gjennom materialet - og det var krevende å skulle gjøre det til en meningsfull fortelling.

LES OGSÅ: Han var den siste som forlot mosul da de kristne måtte da derfra


Vesten tiet for lenge om forbrytelsene i Syria, det var noe av årsaken til at IS styrket seg.


Tett på døden

- Du nærmer deg de sterke skjebnene både skjønnlitterært og dokumentarisk. Er det vanskelig å kombinere?

- Ja. Mange vitnemål var like i sin grusomhet. Utfordringen var å omformulere og konsentrere dem til én historie. Noen ganger har jeg opplevd at det er frigjørende å skrive om opplevelsene mine. Nå var det tvert i mot, at tragedien inntok meg. Jeg så, skrev og dokumenterte - og døden er blitt en del av meg selv. Det som ga meg styrke, var nærheten til ofrene og grusomhetene de levde under. Jeg følte på et oppdrag om å være deres stemme og en hukommelse for det syriske folket, forteller hun.

Samar Yazbek tror at en sann beskrivelse av virkeligheten er viktig å ta med seg inn i fremtiden.

- Det ligger faktisk en kreativ kvalitet i det å komme så tett på død og smerte. Noe eksistensielt som driver meg frem i beskrivelsen av ondskapen.

Ødelegger landet

Originaltittelen kan direkte oversettes til «Portalen til et tilintetgjort land». Den norske tittelen Inn i tomheten har ifølge forfattaren en filosofisk mening, at krig fører til tilintetgjørelse.

– IS har tilintetgjørelse som målsetning, og Assad ødelegger landet med politikken sin. Sammen med en rekke andre parter, også utenlandske, er jeg redd krigsmaskineriet vil utslette landet mitt, sier hun.

- Du skriver i boken at fantasien er en beskyttelse mot virkeligheten?

- Det har vært et viktig spørsmål for meg. Men det jeg så og hørte i Syria bekreftet et annet utsagn jeg hørte: At fantasien noen ganger er verre enn virkeligheten. Likevel støttet jeg meg til fantasien for å hjelpe meg gjennom de grusomme historiene. Jeg er selv hovedkarakter i boken, jeg må ofre meg som forfatter. Da trenger jeg styrke, og selv om utsagnet hadde et ironisk utgangspunkt, hjalp det meg, forteller hun.

LES MER: Slik bygger IS sitt imperium

Drømmer om demokrati

Hun har tro på at den skjønnlitterære fortellingen kan forandre oss.

- Jeg har dype relasjoner til litteratur, og det å skrive denne historien styrker drømmen om at man som forfatter kan bidra til mer rettferdighet. Mitt Syria er borte, men jeg har ikke mistet drømmen om å skape et nytt, sivilisert demokrati i hjemlandet mitt, forteller hun.


Jeg tror at ord kan forandre. Jeg vil skrive ned de glemte historiene.


Yazbek mener den arabiske våren har undergravd kvinners rettigheter.

- Situasjonen for kvinner har forverret seg de siste årene. Etter at noen diktaturer falt, kom det islamske regimer som var enda mer kvinnefiendtlige. I Syria har folket betalt en høy pris, men regimet har ikke falt - og nå råder kaos. Det skumle udyret heter IS, og vi har en lang kamp foran oss, ikke minst kvinnene, mener hun.

LES OGSÅ: Vårt Land følger den vesle syriske familien Karajoul som har fått asyl.

Viktig hukommelse

- Kan ord ta opp kampen med bombene?

- Jeg tror at ord kan forandre. Jeg vil skrive ned de glemte historiene, og være en del av det syriske folks kollektive hukommelse. Vi har ikke skapt krigen, og jeg vil kjempe imot med ord. Men noen ganger føler jeg meg i slekt med Don Quijote og hans umulige kamp mot vindmøllene. Men hukommelse er et viktig grunnlag for vår eksistens. Jeg vil levendegjøre ofrenes skjebner, de fortjener å bli husket, sier hun.

Hun fortviler over at hjemlandet hennes er gjort til krigsarena.

- Akkurat nå er Syria i ferd med å gå i oppløsning. Situasjonen er kompleks og kaos og anarki rår. Mange utenforstående land bidrar også til å forverre situasjonen. Syria er delt i mange regioner og situasjonen er høyst forskjellig i de enkelte områdene. Infrastrukturen går i oppløsning og demografien er totalt uoversiktlig - landet er ikke til å kjenne igjen. De frie opprørsgruppene som startet revolusjonen er blitt svekket, mens IS og andre ekstreme grupperinger styrker seg. Men selv om kaos rår, tviholder jeg på håpet om en fremtid for et fritt og fredelig Syria, sier hun.


Nå har Assad-familien vært loven. Sånn kan vi ikke ha det.


Terror

- IS har økt trykket mot Europa, gjennom grusomme terrorhandlinger. Hva kan vi gjøre for å demme opp mot den økende ekstremismen?

- Spørsmålet kommer for sent, det skulle vært stilt for mange år siden. Det finnes ingen «tryllestav-løsning». Men vesten tiet for lenge om forbrytelsene i Syria, det var noe av årsaken til at IS styrket seg. Og Assad-regimet bomber hundrevis av uskyldige sivile hver eneste dag. Det kan ikke fortsette. Men det må settes inn andre tiltak enn de rent militære for å komme til en løsning på denne krise-situasjonen. Det er ingen løsning å bombe landet sønder og sammen, sier Samar Yazbek.

LES OGSÅ: Terrorister drepte 32.000 ifjor

Mislykket bombing

Hun ser en lang vei mot et nytt Syria.

- Jeg er ikke politisk analytiker, men håper vi kan komme inn i en overgangsperiode der Assad trer av og krigsforbryterne blir stilt for retten. Jeg tror det er vanskelig å knekke IS militært, og bombingen som foregår nå er en tragedie for sivilbefolkningen. Et nytt demokrati med nytt lovverk og gode utdannelsesmuligheter må til. Nå har Assad-familien vært loven. Sånn kan vi ikke ha det, sier Samar Yazbek, som drømmer et nytt og fritt Syria.

LES HELE VÅR DEKNING AV IS-TERROREN HER

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur