Kultur

Ulrik Imtiaz Rolfsen vant fram i Høyesterett

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får ikke innsyn i råmaterialet til dokumentarfilmskaperen.

– Jeg er letta, er Ulrik Imitiaz Rolfsen umiddelbare kommentar.

Høyesterett kom fredag fram til at identifiserbare personer i Rolfsens råmateriale er omfattet av lovens vern av kilder, ofte omtalt som kildevern. Det betyr at PST ikke får innsyn i opptakene som etter planen skulle bli en dokumentarfilm om ytterliggående, norske islamister.

PST troppet sjuende juni opp hjemme hos Ulrik Imitiaz Rolfsen og beslagla materialet. Siden har både tingretten og lagmannsretten gitt PST medhold.

– Dette betyr at jeg kan fortsette å jobbe med filmen. Denne prosessen har tatt veldig mye energi og tid. Det er en viktig seier, ikke bare for meg, men for norske medier og for kildevernet generelt, sier Rolfsen.

LES OGSÅ: – Kan endre vilkår for kritisk journalistikk

Enstemmig

Han er også fornøyd med at kjennelsen var enstemmig.

– Det betyr at Høyesterett ser det prinsipielle i saken. Det er en viktig bekreftelse etter negativt utfall i to rettsinnstanser. Ellers vil jeg understreke at jeg har stor respekt for politiets arbeid, og jeg vil på ingen måte stå i veien for dem, men vi må være klare over at vi har forskjellige og viktige roller i samfunnet, sier Rolfsen.

PST mener opptakene blant annet er bevis for at en norsk 18-årig forsøkte å reise til Syria via Tyrkia for å slutte seg til terrororganisasjonen IS. Rolfsen har hele veien hevdet at PST har opptrådt ulovlig, og at kildevernet sto i fare for å miste sin betydning.

I går sa Rolfsen til Vårt Land at «jeg håper Høyesteretts kjennelse vil si noe prinsipielt om kildevernet» og at et annet utfall ville gjøre det umulig å drive undersøkende journalistikk om blant annet terror.

Ifølge NRK vektla høyesterettsdommer Arne Ringnes at Rolfsens filmprosjekt er «i kjernen av undersøkende journalistikk».

– Rolfsen har en tillitsbasert tilgang til et lukket islamistisk miljø. Kildevernet er avgjørende for at filmen blir realisert. Særlig sterkt kildevern gjør seg gjeldende, sa Ringens i retten, ifølge NRK.no.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Viktig seier

Også Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, er godt fornøyd med utfallet.

– Vi er veldig glad for utfallet. Høyesterett har vært veldig tydelige, prinsipielle og grundige i sin kjennelse. Slik jeg leser premissene har utfallet bidratt til å styrke kildevernet. Det er viktig i en tid kildevernet er under press. At vårt øverste rettsorgan fastslår dette så tydelig, er en viktig seier.

Innsyn

Ifølge Jensen sikrer dette at vi fortsatt vil kunne få innsyn i ellers lukkede miljøer.

– Ved et motsatt utfall er det all grunn til å tro at mange kilder ikke ville stått fram. Særlig i kontroversielle og vanskelige saker, også forhold innenfor kriminelle miljøer, ville ikke vært gjennomførbare. Vi ville gått glipp av mange viktige historier, sier Jensen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur