Kultur

Helge Simonnes går av i Vårt Land

Helge Simonnes slutter som sjefredaktør og administrerende direktør i Vårt Land. Han er ikke lenger motivert for å lede nye, smertefulle omstillingsprosesser.

Etter 30 år i Vårt Land og Mentor Medier, kunngjør sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land nå at han slutter i avisen. Han gir seg som administrerende direktør med umiddelbar virkning, men blir sittende som sjefredaktør til en etterfølger er på plass.

– Det er en vanskelig avgjørelse, for jeg liker så mye ved jobben. Men jeg har ikke ork til å gå inn de tunge og problematiske omstillingsprosessene som ligger foran oss. Jeg har lagt ned så mye arbeid med positivt fortegn i dette huset, at jeg ikke ønsker å avslutte med negativt fortegn, sier Helge Simonnes til Vårt Land.

Beinhardt

I en pressemelding som ble sendt ut mandag formiddag, la Simonnes vekt på de beinharde utfordringene for mediebransjen.

– Vårt Land får i 2015 et av sine beste år økonomisk sett, og vi har gjort mye bra omstilling i de siste årene. Likevel er det ikke tilstrekkelig, slik markedssituasjonen nå er.  Jeg er ikke lenger motivert for å lede nye, smertefulle omstillingsprosesser. Avtalen om å kunne fratre ved fylte 60 år, ble forhandlet fram for lang tid tilbake. Nå er tiden kommet, og det er en god løsning både for Vårt Land og meg. Jeg har ikke tenkt å legge inn årene. Annen lederjobb er ikke aktuelt, men jeg ser for meg mange interessante oppgaver som frittstående rådgiver, sa Simonnes i pressemeldingen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Realistisk bilde

Simonnes mener ikke han med dette skisserer et for dystert bilde for mediebransjen som Vårt Land er en del av, men at han ser realistisk på det bransjen har i vente. Dette vil få følger også for Vårt Land, sier han.

– Når epidemien rår, er det naivt å tro at man er den eneste som ikke skal bli smittet, sier Simonnes.

– Er du redd for signaleffekten det kan gi av at du går av?

– Jeg ønsker ikke å skjønnmale, men gi en realistisk vurdering. Det kreves store omstillinger, og kostnadene må ytterligere ned. Det er også en krevende situasjon med den digitale omstillingene, der jeg heller ikke har den fremste kompetansen. Jeg har kommet til at det er best for både meg personlig og for Vårt Land at jeg går av.

– Hva tenker du om Vårt Land framover?

– Dersom vi gjør tingene riktig, kan det være store muligheter. Men vi kommer ikke i den mulighetsposisjonen uten at det blir smertefullt. Det er en gammel og en ny tid som møtes.

Livsoppgave

Simonnes hadde ikke sett for seg at jobben i Vårt Land skulle bli en livsoppgave. Han har satt stor pris på blant annet kollegafelleskapet, på gleden av å komme med meningsytringer og på leserkontakten.

– Jeg har stadig blitt slått over det høye refleksjonsnivået til leserne våre. Vårt Land har noen fantastiske lesere, sier Simonnes.

Når tilbakemeldingene også kan være negative, opplever Simonnes det som uttrykk for et sterkt engasjement. I Vårt Lands 70-årsjubileumsnummer, som kom ut 31. august i år, fortalte Simonnes at han får kjeft hver eneste dag.

– Det er stort «strekk i laget» i norsk kristenliv, der ytterkantene står svært langt fra hverandre. Det har vært krevende å sitte i den informasjonsstrømmen.

– Har dette vært medvirkende til at du nå gir deg?

– Nei, jeg har likt å stå i dette. Det er ingen ideologiske grunner til at jeg går av, sier sjefredaktøren.

Selvstendig virksomhet

Han sier at avgjørelsen også er en erkjennelse av at tiden var inne for å etablere en selvstendig og frittstående virksomhet, uten at han vil gå i detaljer på hva han kommer til å gjøre i tiden fremover.

– Jeg er på ingen måte utbrent, men er i god form og har mye å gi, sier Simonnes, som likevel kan avsløre at han er i gang med et større skriveprosjekt.

Han kommer fremdeles til å delta som turleder på noen av Vårt Lands reisetilbud, samt være involverte i enkelte kulturhelger, men kommer ikke til å ha noen fast tilknytning til avisen. Han antyder likevel muligheten for ikke å forsvinne fullstendig fra Vårt Lands kommentarspalter, men sier at det må være opp til den nye sjefredaktøren å vurdere om det er behov.

– Jeg tenker ikke å være noen sjuende far i huset, og har som lederfilosofi at nye ledere må få størst mulig armslag, sier han.

Klarsyn og teft

Konsernsjef i Mentor Medier, Per Magne Tveiten, er konstituert som administrerende direktør fra og med mandag.

- Helge Simonnes har vært sjefredaktør/adm.dir. siden 1991 og er en av dem som har sittet lengst i en slik topposisjon. Han har satt spor etter seg også i bransjen, blant annet gjennom styrelederverv i Mediebedriftenes Landsforening og Norsk Presseforbund. Helge har en sjelden evne til redaksjonelt klarsyn kombinert med god strategisk og forretningsmessig teft. Vi er mange som er takknemlig for den innsats han har lagt ned, sier styreleder i Vårt Land og konsernsjef i Mentor Medier, Per Magne Tveiten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Klubbleder i Vårt Land, Alf Gjøsund, sier at Simonnes har hatt stor tillit i redaksjonen.

– Lederstilen hans har vært kjennetegnet av en ganske unik kombinasjon av handlekraft og pragmatisme, økonomisk og strategisk teft, samt omsorg for medarbeiderne, sier Gjøsund.

– Hva tenker du om det Simonnes sier om framtiden for Vårt Land?

– Vårt Land er inne i en vanskelig og krevende omstillingsfase som også har store muligheter. Religion, livssyn og verdi spørsmål er mer aktuelt enn noen gang. Vårt Land har en unik posisjon og skal være ledende på dette feltet, sier Alf Gjøsund.

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo er journalist og litteraturkritikar i Vårt Land. Han er tidlegare kulturredaktør i avisa. Walgermo er også forfattar.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur