Kultur

Vil fremme 
likestilling 
i barne
bøker

Et nytt nettsted skal gi små barn forståelse for likestilling og ulike familiestrukturer. Professor i barnelitteratur synes ikke utvalget av bøker er godt nok.

Nettstedet genustest.no ble lansert i går. Med dette prosjektet ønsker Reform – ressurssenter for menn å sikre at unger helt fra barnehagen av skal ha forståelse for at det finnes ulike ­familiestrukturer og alternativ til tradisjonelle kjønnsroller. Prosjektet er finansiert av Nordisk ministerråd og har arbeidet tett med studenter og vitenskaplige ansatte ved utdanningsinstitusjoner i hele Norden.

Prosjektleder og seniorråd­giver Ole Bredesen Nordfjell mener det er viktig at barn ikke stigmatiseres i barnehagen, men tvert imot læres opp til å se at både gutter og jenter kan ta utradi­sjonelle valg.

– Vi ønsker å løfte fram nye bildebøker fra de nordiske landene som tar likestilling på ­alvor. Det krever kunnskap blant barne­hageansatte, men også i ­utdanningsløpet. Vi gir dem verktøyene slik at de kan gjøre seg opp en mening om en bok er god eller dårlig på likestilling, sier Nordfjell.

LES MER: Sykdommen ga Liv Køltzow

I dusjen

Lene Ask er barnebokforfatter og -illustratør. I Jo og Jenny i svømmehallen (2011) møter vi to tvillinger som utfordrer både kjønnsroller og sin mor. I svømmehallen bytter de badetøy – Jo tar på seg bade­drakt, mens Jenny nøyer seg med brorens badebukse. Slik tror mamma at Jo er Jenny og Jenny Jo. Og slik overvinner Jo motviljen mot å være i jentegarderoben. Det er til og med en eldre kvinne som sier «så flink jente».

– Når jeg skal skrive en bok, er det ikke først og fremst normkritikk som foregår i pannelappene. Men som mor til to døtre, er jeg svært opptatt av likestilling. Ideen til denne boken fikk jeg da en av dem var med sin far i gutte­garderoben, forteller Ask.

I dusjen spretter datteren rundt, noe som tydeligvis virker beklemmende på noen tenåringsgutter. Det går i ettertid opp for Ask at disse guttene har et unaturlig forhold til kropp og kjønn.

– En bok som Jo og Jenny kan forhåpentligvis være med på å normalisere dette. Barn burde ikke skamme seg over kropp, eller synes at det er noe unaturlig i nakenhet, sier Ask.

Godt eksempel

Nordfjell i ­Reform synes Asks bok er forbilledlig, men vil ikke nevne ­eksempler på bøker han mener er med på å sementere tradisjonelle kjønnsroller.

– Vi trekker fram eksempler på hvordan en bildebok kan ­bekrefte eller utfordre tradisjonelle kjønnsroller, men vurderer ikke den litterære kvaliteten, sier han.

Professor i barnelitteratur på Høgskolen i Oslo og Akershus, Åse Marie Ommundsen, synes ikke utvalget av bøker i pro­sjektet er omfattende nok.

– Det er positivt å være bevisst hva slag roller gutter og jenter framstilles i, men vi må huske at den viktigste dannelsen skjer i hjemmene. De lærer av foreld­rene, ikke av å lese en barnelitteraturklassiker med tradisjonelle kjønnsroller, sier Ommundsen.

Unyansert

Klikker du deg inn på genustest.no, blir du presentert for eksempler på bildebøker barnehagestudenter i de nordiske landene har vurdert. Meningen er at barnehageansatte og studenter skal ta i bruk et knippe verktøy for å gå normkritisk til verks på barnehagens bokhyller. En bilde­bok med en gutt som vil leke med dukker, eller en utradisjonell familiestruktur gir et smilefjes, mens en bok befolket av rosakledde jenter og kjernefamilier gir et surt fjes.

– Jeg har blant annet regi­strert at Karsten og Petra av Tor Åge Bringsværd har fått en sur munn. Å sette surt fjes på en bok ut fra kriteriet om det bekrefter tradi­sjonelle kjønnsroller blir for unyansert. Jeg ville heller gitt ansiktsuttrykk ut fra litterær kvalitet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ikke målet

På genustest.no 
er det ifølge prosjektleder Nordfjell omlag 30 bildebøker på fem språk som er blitt vurdert og har fått smilfjes eller sur munn. Dette­ er en fast base som ikke vil 
utvides.

– Hvis det gjelder smilefjesene anbefaler jeg henne å ta en grundigere kikk på nettsiden. De er ikke indikatorer for litterær kvalitet. Vi vil gjøre barnehageansatte klar over disse problemstillingene og i stand til å gjøre gode vurderinger, utover det legger vi ikke føringer for hva som bør stå i bokhyllene, sier Nordfjell.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur