Forfatter og forlagsredaktør Laura Djupvik (45) synes ikke at skjønnlitteratur skal brukes som skalkeskjul for noe annet. Djupvik, som skriver både voksen- og barnebøker, er også forlagsredaktør i IKO.
– Skjønnlitterære bøker må uansett verdisyn stå på egne ben. Det betyr ikke at bøker ikke kan ha et verdibasert innhold, sier Djupvik.
LES OGSÅ: Gammel barnebok i ny innpakning
Kristen mytologi
I fjor kom hun med barneboka God dag, herr Jul!
– I God dag, herr Jul skriver jeg både om Jesusbarnet og engler, men jeg har ikke som mål å overbevise barn om noe. Jeg vil fortelle en historie, med utgangspunkt i juleevangeliet og den kristne mytologien, som er en stor del av livet mitt.
Rommet for hva litteraturen skal inneholde bør alltid utfordres, enten det er Gud som har vært tabu eller andre ting, mener hun.
– For meg er det fortellingen i seg selv som er viktig. Den estetiske verdien, bildene som oppstår.
Djupvik sier hun er vokst opp i en protestantisk vestlandstradisjon hvor troen i stor grad dreide seg om personlige valg.
– Det var en definert kristen ramme, hvor mye handlet om å forstå ting, hva som er rett eller galt. For meg er Gud i skrift fortsatt et tabu, men også noe triggende. Jeg leste forresten en del forkynnende barnebøker da jeg var liten, de var autoritære maktdemonstrasjoner som ga meg mer skamfølelse og angst enn noe annet. Som leser bør man forvente litt frihet.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Engasjerende bøker
Som redaktør i IKO, består oppgaven hennes å forholde seg til det litterære, ikke det pedagogiske eller teologiske.
– Det gjelder slik sett ingen annen regel for kristne bøker enn andre bøker, de må være godt skrevet og på ett eller annet plan engasjerende.
Når det nå finnes mer Gud i litteraturen, som Vårt Land skriver mye om, henger det, tror hun, sammen med at kirken har mistet mye av sin makt.
– Som forfatter tenker jeg nok at det er et paradoks, men det er helt naturlig. Kristendommen misser mye av sin kjerne når den blir for maktutøvende, når den slipper taket, blir den mer seg selv. Det blir mulig å leke med tanken Gud igjen, og det er jo der alt begynner.
Ulike tolkninger
Oskar Stein Bjørlykke (75) har skrevet både generell og kristen barnelitteratur.
– Det har skjedd mye innenfor både den kristne og den øvrige barnelitteraturen, særlig fra 1970-tallet og frem til i dag. Mens bøkene tidligere var oppdragende og dogmatiske, er de blitt stadig mer åpne for ulike tolkninger. Når det gjelder for eksempel IKOs dåpsopplæringsbøker, er det heller ikke der lenger snakk om pekefingermoral.