Kultur

Gammel barnebok i ny innpakning

– Mister vi de enkle bibelfortellingene, mister vi mye av kulturhistorien vår, sier Anne Helgesen. Nå gis debutboka hennes fra 1979 ut på nytt.

Bilde 1 av 2

Nøtterøykvinnen Anne Helgesen har helt siden debutboka Even og Maja i 1979, jobbet med kulturformidling for barn. Etter en lang rekke bøker, teater­forestillinger, og en doktorgrad i figurteater som den første i Norden, er den 60 år gamle statsstipendiaten klar med en ny utgivelse av den 36 år gamle kristne barneboka, som først ble trykket som en føljetong på Vårt Lands barneside Solsiden.

– Språket og omgivelsene i boka er tilpasset tiden vi lever i. Men bibelfortellingene er de samme, de som er blitt benyttet fra urkirkens tid — og som er like relevante i dag. Vel og merke uten innsnevrende fortolkninger i den ene eller andre retning.

Opposisjon

Boka Even og Maja ble i utgangspunktet skrevet i opposisjon til de mange barneandaktene hun på 1970- tallet opplevde som lukkede regnestykker, med to streker under riktig svar.

– Bibelhistoriene lever godt uten slike sluttede tolkninger. Boka har hverdagshistorier som står på egne bein, mens tema og motiver er hentet fra bibel­tekster som kan leses sammen med 
historiene. Dermed gis det rom for fantasi og samtale om egne erfaringer, både for barn og voksne.

Helgesen er derimot motstander av tolkninger som går på bekostning av budskapet i de bibelske fortellingene boka 
forholder seg til. Hun merker 
den samme holdningen i forbindelse med sine årlige oppsettinger av et juleteaterstykke for barn i Vestfold.

– Jeg blir spurt om det er 
nødvendig å være så tydelig på at Jesus er verdens frelser. Noen argumenterer med at det også 
er muslimske barn som ser 
stykket. Jeg svarer at muslimske barn også har et forhold til Jesus, og at de tåler dette. Jeg er bekymret for hvordan samfunnet vårt i dag er blitt redde for å formidle bibelfortellinger i sin opprinnelige, evangeliske form. Når man til og med setter spørsmålstegn ved juleevangeliet, er man 
virkelig ute og ror, sier Anne 
Helgesen.

LES HVA FORFATTERE SIER OM KRISTEN BARNELITTERATUR: – Ikke lenger oppdragende

Snever kirke

Det betyr ikke at hun selv ikke setter spørsmålstegn ved noe av det trosmessige og kirkelige.

– Troen min får stadig brynt seg på dogmer og autoriteter. Det er en spenning jeg må leve med. Men jeg er ikke redd for å bruke albuene for å få rom for det jeg ønsker å uttrykke.

Da hun i 1994 første gang satte opp kirkespillet Rotswitha, med handling fra den dypeste middel­alder, og seg selv i hovedrollen, opplevde hun nærmest at biskopen i distriktet hennes «lyste henne i bann».

– I hvert fall sendte vedkommende biskop rundt en oppford­ring til alle menighetene i soknet 
mitt om ikke å sette opp stykket. Etter en samtale med biskopen, ble advarselen trukket tilbake. Kirken kan noen ganger bli veldig snever, som om den lever i sin egen boble, mener Helgesen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Begeistret

Historien om de to åtteåringene Even og Maja i den nyutgitte boka, har i mange år blitt brukt i kristent barnearbeid her i landet. Barne- og ungdomsarbeider Thea Kopperstad i Den Evangelisk Lutherske Frikirken, hadde gjennom høytlesning fra sin egen barndom, og senere sitt egne kristne barnearbeid, blitt så begeistret for boka at hun tok initiativet til en ny utgivelse. Med de tidsaktuelle oppjusterin­gene rundt omgivelsene, var både forfatter og forlaget IKO med på notene.

– I originalutgaven var det verken data, mobiltelefon eller fargefjernsyn. For at barn skal kunne knytte historiene opp til sin egen hverdag, må de kunne 
identifisere seg med dem. 
Derfor var disse endringene 
nødvendig, uten å rokke ved de evangeliske sannhetene, sier Anne 
Helgesen.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur