Kultur

Kjente artister aksjonerer mot konservativ kirke

13 av landets fremste artister engasjerer seg i kirkevalget i september.

Da Erik Hillestad fikk ideen for noen uker siden, tok han straks en telefonrunde til blant andre Bjørn Eidsvåg, Sigvart Dagsland, Karoline Krüger, Ida Maria, Moddi, Linn Skåber og Solveig Slettahjell. Alle sa umiddelbart ja på spørsmålet om å være med å forme en åpen og inkluderende folkekirke for fremtiden.

– Det gikk plutselig opp for meg hvor avgjørende kirkevalget i september er. Tidligere har vi hatt staten som en garantist for en balansert bredde i kirkebildet, og en inkluderende og åpen definisjon av hva kristendom er for noe. Slik er det ikke lenger. Derfor må folk kjenne sin besøkelsestid og stemme på folk som kan ivareta dette, sier Hillestad.

– Hvordan skal de vite hvem de skal stemme på?

– Vi anbefaler at de bruker listene til Åpen folkekirke, som representerer de samme synspunktene som oss. Kirkens Bymisjon støtter også denne aksjonen.

LES MER: Får likevel hete Mangfoldig folkekirke

Beæret

Plata med de 13 artistene kommer i midten av august. To uker senere blir samtlige artister med på en konsert i Kulturkirken Jakob i Oslo. Artisten Ida Maria bidrar med spiritualslåten «There Is A Balm In Gilead», akkompagnert av Kjetil Bjerkestrand.

– Jeg følte meg beæret da Erik Hillestad spurte om jeg ville stille opp. Én ting er at jeg elsker kirkemusikk, og særlig spirituals. I tillegg vil jeg gjerne gi et bidrag til folkekirken. Jesus gikk blant de spedalske, han sa «la de små barn komme til meg», og han gikk ikke etter pengene. Jesus var inkluderende. Derfor er det på tide å avmystifisere kirken og virkelig begynne å bruke den, sier Ida Maria.

Homofilispørsmålet var ikke avgjørende for at hun sa ja til å bli med.

– Samtidig har synet på homofile vært en klamp om kirkens fot. Den må anerkjenne de homofiles rettigheter på linje med andres naturlige rettigheter.

LES MER: Rømmer til Åpen folkekirke

Lakmustest

Erik Hillestad er ikke redd for at aksjonen deres skal bli oppfattet først og fremst som en kirkelig homokamp, selv om dét er temaet i Bjørn Eidsvågs omskrevne tekst «Fabel»: «Jeg så lesber lovsynge sin Gud, jeg så homser danse med mørkemenn...»

– Det er bare Bjørn Eidsvågs sang som direkte er rettet mot kirkens holdning til homofile, og hvorvidt de kan få gifte seg der. Temaet er en lakmustest på hvordan kirken stiller seg til en rekke fenomener både nå og i fremtiden. De tolv andre sangene tar opp blant annet hva slags gudsbilde vi har og hvor kvinnelig vi tillater det å være, sier Erik Hillestad.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bryr seg om kirka

Solveig Slettahjell sier til Vårt Land at hun engasjerer seg for kirkevalget fordi hun bryr seg om kirken, og fordi hun vil være med på å mobilisere folk til å stemme.

– Det handler om å minne folk på at de har stemmerett. Selv mener jeg at homofile skal få gifte seg i kirka, og blant annet derfor er det naturlig for meg å støtte Åpen folkekirke. Jeg er bekymret for fremmedgjøringen som skapes hos mange i kjølvannet av homofilidebatten, sier Slettahjell.

Valgkamp

Kulturarbeider Tore Thomassen synes det er flott at det benyttes kulturuttrykk og ikke bare «harde» meninger i den kirkelige debatten.

– Et bra påfunn. Jeg liker kulturuttrykk som saksformidling. Spennende om den konservative fløyen kommer opp med noe lignende, sier Thomassen.

Kampearena

Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme mener en slik artistaksjon er en del av spillets regler under et kirkevalg.

– Det dreier seg tross alt om en valgkamp, og de med andre synspunkter kan gjøre det samme. Man kan beklage at kirkevalget er blitt en kamparena, men regelverket åpner for dette.

Olav Solvang

Olav Solvang

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur