Det er ikke mye sinne i Tore Johansens trompet. Med jazz blåser han nå et varsko for klodens klima. Han så bildene til Jannik Abel og lot seg inspirere til å lage musikk om klimatrusselen.
Toppmusikere
Når Tore Johansen inviterer, svarer de beste jazzmusikere «ja». Også de to som ble bestemmende for hans jazzkarriere. Som ung hørte han mye på Arild Andersens album Sagn der også pianist Bugge Wesseltoft var med. Nå er begge med på Johansens album Earth Stills – der temaet er å ta vare på kloden vår.
– Det er første gang jeg lar ett tema gå gjennom hele platen, sier han.
Bildeimpuls
Bodøværingen er bosatt i Oslo i nærheten av bildekunstneren Jannik Abel. Bildene hennes satte noe i bevegelse.
– Jeg spurte henne om det var greit at jeg brukte bildene hennes som en overbygning og inspirasjon, sier han.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Uvirkelig
Jannik Abel opplevde henvendelsen som «nesten litt uvirkelig».
– Som kunstner jobber jeg mye alene og uten å vite om jeg når fram. Sånne øyeblikk gjør at jeg blir dratt inn og får være en del av samfunnet igjen og ikke bare observere og kommentere.
Jazzmusikeren fikk høre hvordan bildene henger sammen med en historie fra India. På en båttur i Kerala vokste et vakkert fjell opp i dis og sollys.
– Da vi kom nærmere så vi noe bevege seg. Jeg ble helt lamslått da jeg forstod at det var mennesker som beveget seg på et søppelberg, forteller Abel.
LES OGSÅ: «Siv hører nok hva jeg sier, men jeg vet ikke om hun fullt ut tar det innover seg»
Alvor
Opplevelsen satte spor. Kunstneren skjønte at det måtte få følger.
– Jeg kunne ikke fortsette å lage flere ting. Det har verden nok av. Jeg begynte å lage mer video, og i et helt år lagde jeg bare ting med det jeg hadde, og ting jeg fant. Det ga en helt annen bevissthet, sier Abel.
Tore Johansen mener vi må ta inn over oss alvoret.
– All forurensningen er menneskeskapt. Å pøse ut gasser har vi egentlig ikke holdt på med i så mye mer enn 100 år. Det er all grunn til å stoppe opp og tenke på hva vi skal gjøre med tanke på fremtiden.
Stille klage
– Hvordan kan vi høre engasjementet i musikken?
– Det er vanskelig å være konkret. Det melodiske og lyriske har alltid vært min inspirasjon. Musikken skildrer i hvert fall det vakre i naturen.
– Musikken er tidvis melankolsk og stille. Er det en klagesang over miljøet?
– Ja, i hvert fall er det slik det kommer inn som en ettertenksomhet. Vi bør tenke oss om.
– Hva kan jazzen oppnå?
– Jeg kan medvirke til å gjenta budskapet og få det på dagsorden.
LES OGSÅ: Klimabombe fra regjeringen
Ingen sinnatagg
Tore Johansen ble allerede tidlig på 90-tallet utfordret av musikken og miljøengasjementet til saksofonist Henning Gravrok og hans album Minner om i morgen.
– Jeg var 13-14 år og hadde ikke hørt om noe lignende, sier han.
– Hvorfor er ikke musikken din mer aggressiv og protesterende?
– Det hjelper kanskje å skrike høyt, men jeg er ikke en veldig rasende fyr. Det har ikke ligget helt til min stil, sier Johansen.