Kultur

År 33: Myndighetene frykter at pinseopprøret sprer seg

Naboer klager på støy fra Tempelplassen. Romerske styrker vurderer å rydde området. Bli med tilbake til den aller første, kristne pinsen.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Hvordan artet den første, kristne pinsen seg? Vårt Land har gjort et forsøk på å formidle det til våre lesere. Bli med tilbake til år 33:

PINSE, DAG 2 – SUGGESJON

Etter at det hadde roet seg på ettermiddagen i går, strømmet flere tusen mennesker igjen til Tempelplassen utover ettermiddagen og natten. I morgentimene har de fortsatt å synge og be sammen, og lederne har holdt appeller. Aksjonistene sier at de er elever av Nasaret-mannen Jesus. Han ble dømt for lovbrudd og henrettet for 50 dager siden.

LES MER: År 33: Pinse­festen ødelagt av opptøyer

Naboer klager

Om dette er begynnelsen på et større opprør, er uvisst. Først opplevde man ordensforstyrrelsene som «normale», tatt i betraktning at så mange var samlet til fest i byen. Men etter hvert har det vokst til en større aksjon, hvor mange ikke har noen uttalt grunn for sitt engasjement. Naboer krever at politiet skal sette foten ned. Men verken de romerske styrkene eller tempelvokterne ville så langt og gripe inn.

LES MER: Peter: Har ikke alltid vært like sterk i troen som i kjeften

– Det er mange hensyn å ta, i det store og hele bedømmer vi det inntil videre slik at det ligger fredelige hensikter bak. Hvis menneskemengdene begynner å bevege seg i ukontrollerte masser, revurderer vi innsatsen, sier en romersk soldat som er talsmann for guvernøren. Aksjonen ser hittil ikke ut til å utgjøre noen sikkerhetstrussel. Dette forstår vi som et internt anliggende i det jødiske miljøet, sier han.

LES MER: Derfor feirer vi pinse

Gammel fest

En fastboende, Aron, mener han at dette ikke kan fortsette. Vårt Land møtte familien hans i utkanten av plassen. De bor to kvartaler unna, og slet i natt med å få sove på grunn av aksjonistene. Flere av naboene uttrykker den samme fortvilelsen.

Hvert år trekker Jerusalem til seg titusener av tilreisende i forbindelse med pinsefesten - for å feire Loven Moses mottok, altså Israels grunnlov, og gleden over førstegrøden som er i hus på denne tiden. Pilegrimer er kommet fra store deler av det romerske riket og områdene utenfor – Mesopotamia, Roma, Kreta, Libya, Arabia og mange andre steder. De er innkvartert over hele byen og utenfor.

LES MER: Vil bytte ut 'pinse' med 'kirkens fødselsdag'

Sluttet seg til

Ledelsen ved tempelet reagerte i går kveld på aksjonen, som ikke er autorisert av Det høye råd. De vurderte i løpet av natten å be tempelvokterne rydde plassen.

Etter det Vårt Land erfarer sendte de ut bud om å stenge plassen, men da flere i rådet brått sluttet seg til aksjonistene, ble budet straks trukket tilbake. Det er utlyst et nytt møte i rådet om et par dager.

LES FLERE SAKER OM PINSEOPPRØRET: Bli med tilbake til Jerusalem år 33

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur