Kultur

Kongen: Munch gjør oss stolte av å være norske

Men staten vil ikke spleise på nytt museum.

Kong Harald hyllet Edvard Munch som en nasjonsbygger og som en betydningsfull del av norsk identitet, da han åpnet 150-årsjubileet for malerens fødsel onsdag kveld.

Kong Harald, som er jubileets høye beskytter, var æresgjest under festforestillingen og mottakelsen i Oslo rådhus, der 600 gjester var invitert onsdag kveld.

– Munch er med på å definere Norge som kulturnasjon, han gjør oss stolte av å være norske, sa kongen i sin tale.

– Tilhører alle. Han understreket samtidig den betydningen Munch har i utlandet.

– Fra en tung start, skapte han seg et verdensnavn. Han er vår, men han tilhører alle, understreket kongen.

Kulturminister Hadia Tajik talte også under festaftenen. Hun minnet på hvordan Munch ble latterliggjort og slaktet da han startet å stille ut bilder i sin samtid.

– Hans historie viser hvor viktig det er å slippe til de mest uvante stemmene, de som gjør noe helt annet, de som støter oss og utfordrer oss. Det utvider ytringsrommet vårt, sa Tajik.

Nei til spleiselag. Kort tid før hun gikk på talerstolen hadde Tajik skutt ned det siste forslaget i den tilsynelatende uløselige konflikten om det nye Munch-museet.

Carl I. Hagen (Frp) la tidligere samme dag fram et forslag om at Oslo kommune, staten og private må gå sammen i et spleiselag for å få realisert et nytt museum. Oslo byråd gikk noen timer senere ut og varslet at de helhjertet støtter forslaget.

Tajik stiller seg imidlertid avvisende til et spleiselag.

– Forslaget om et spleiselag svarer ikke på hovedproblemet, som er at politikerne i Oslo, som har ansvaret for saken, ikke har klart å konkludere med et hvor et nytt museum skal ligge, uttalte Tajik til NTB.

Elefant i rommet. Hun sier utspillet fra Hagen ikke gir grunnlag for at samtalene mellom departementet og Oslo kommune skal ta en annen form enn tidligere.

Ordfører i Oslo kommune Fabian Stang beklaget i sin innledning at Oslo ennå ikke har klart å få landet planene om et nytt Munch-museum.

– Det er helt klart en elefant her i rommet i dag, fastslo han til latter fra salen, og lovet samtidig at museet skal stå klart innen neste jubileum.

Ett år med feiring. Oslo Filharmoniske Orkester sto for de musikalske innslagene under festforestillingen, mens skuespillerne Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise fremfører sitt stykke «Munch-fragmenter».

Festforestillingen markerte startskuddet for et helt år med feiring av Munchs fødsel 12. desember 1863 på Løten.

I løpet av året blir det utstillinger, forskningskonferanser, filmproduksjoner, konserter, teaterforestillinger, vandringer i kunstnerens fotspor, bokutgivelser og tilbud for barn og unge over store deler av landet.

Åtte kommuner. På Nasjonalgalleriet vises jubileumsutstillingen «Munch 150», som er den mest omfattende av hans kunst noensinne, med over 250 verk fordelt på utstillingsstedene Nasjonalgalleriet og Munch-museet.

Åtte kommuner med særlig tilknytning til Edvard Munch eller slekten hans, blir spesielt synlig. Det er Oslo, Horten, Kragerø, Vestby, Moss, Løten, Vågå og Fredrikstad.

Også uten landets grenser blir jubileumsåret markert med utstillinger både i Stockholm, New York, Malmö, Stuttgart og i Zürich.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur