Kultur

Therese Johaugs jubeldag i Kollen

Dobbelt norsk på tremila. – Jeg har ikke ord, sier Johaug.

Therese Johaug tok et suverent VM-gull på tremila i Holmenkollen lørdag. Marit Bjørgen sørget for at det ble norsk dobbeltseier.

Johaug, som aldri er gått til topps i et individuelt verdenscuprenn, slo fullstendig knockout på konkurrentene.

– Jeg har ikke ord. Det har ikke helt gått opp for meg, sa Johaug til NRK.

Allerede halvveis i rennet tok hun kommandoen og fikk luke til Bjørgen og de øvrige konkurrentene. Etter det var seieren aldri truet for Johaug.

På oppløpssiden kunne Dalsbygd-jenta juble med det norske flagget mens hun ble heiet fram av Kollen-publikummet.

– Ved siste sekundering sto det på lappene: «Gull. Gull. Verdensmester». Det er helt utrolig. Jeg er kjempefornøyd med dagen i dag, det fløt så bra. Jeg hadde fantastisk gode ski. All ære til smøreteamet, sa hun.

– Jeg var veldig spent før løpet. Jeg visste det var en tøff løype, og det kunne passe meg veldig bra. Dette løpet er det jeg har sett mest fram til hele mesterskapet. Jeg visste det var min store sjanse, la Johaug til.

Landslagstrener Egil Kristiansen var strålende fornøyd med Johaugs maktdemonstrasjon.

– Hun var utrolig lett og fin i kroppen. Hun spratt opp bakkene, og de hadde ikke sjanse til å følge henne, sa Kristiansen.

SI DIN MENING PÅ VEDIDEBATT: Var det greit at Northug drep ap med svenskene?

Ny Bjørgen-medalje. Hun vant 44 sekunder foran VM-dronningen Marit Bjørgen, som tok fire gull og ett sølv i mesterskapet på hjemmebane. Bronsen gikk til Justyna Kowalczyk fra Polen. Hun var over halvannet minutt bak gullvinneren.

Bjørgen gledet seg over nok en medalje og også lagvenninnens seier.

– Det var utrolig morsomt med Therese. Hun gikk skikkelig bra i dag, og det var morsomt at vi kan være to på seierspallen. En vanvittig fin avslutning, sa Bjørgen til NRK.

– Jeg prøvde så godt jeg kunne og forspranget var vel nede i 14 sekunder, men så skjønte jeg etter hvert at jeg måtte konsentrere meg om sølvet, fortalte Bjørgen.

Første gull. Det var Johaugs første individuelle VM-gull i karrieren og hennes tredje medalje i årets Kollen-VM. Hun var på det norske laget som tok gull på kvinnestafetten torsdag og fikk også bronse på 15 kilometer fellesstart med skibytte.

I 2007 ble det også medalje på tremila. Da fikk hun bronse.

– Det er helt ubeskrivelig. Det er det største jeg noen gang har opplevd, jublet Johaug.

Charlotte Kalla fra Sverige fikk fjerdeplass, mens femteplassen gikk til Kristin Størmer Steira, som falt rett før den siste motbakken inne på stadion. Vibeke Skofterud ble nummer seks.

– Dette kunne ikke vært bedre. Alle fire var inne blant de seks beste og skal på premieseremoni i kveld. Det blir fantastisk stort, sa landslagstrener Kristiansen.

Charlotte Kalla fikk fjerdeplass, mens femteplassen gikk til Kristin Størmer Steira, som falt rett før den siste motbakken inne på stadion. Vibeke Skofterud ble nummer seks.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur