Kultur

Skal lede Norsk nettleksikon

Hun har ledet Leser søker bok. Nå skal hun lede lesere til norsk leksikon på nett.

Anne Marit Godal, leder for Leser søker bok, får det krevende arbeidet med å lede det nye Norsk nettleksikon. Leksikonet er finansiert med 31,5 millioner kroner for de neste tre årene gjennom en stor dugnad der de store pengene kommer fra stiftelsen Fritt Ord og Sparebankstiftelsen DNB Nor.

I samarbeidet inngår også Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Det Norske Videnskaps-Akademi, universitetene og Nasjonalbiblioteket. Målet er å lage et etterrettelig norsk leksikon på nett.

Minst to bøker. − En nasjon trenger i hvert fall to bøker: En ordbok og et leksikon. Et faglig troverdig og etterrettelig leksikon som fungerer på nett er avgjørende for at vi skal kunne kalle oss en skriftkultur, sier Anne Marit Godal i en pressemelding. Hun tiltrer 1. april.

− Det er blitt lagt inn masse penger og arbeid i en norsk ordbok, men myndighetene har ikke tatt inn over seg at leksikonet trenger samme type oppmerksomhet, fordi man tror at man har en erstatning i Wikipedia, mener Godal, som av utdanning er statsviter.

Hun forventer at Kulturdepartementet aksler ansvar.

− Kulturministeren var negativ da det var et forlag som søkte om penger. Nå har vi seks institusjoner i ryggen, og tre år til å vise hva et leksikon har av samfunnsverdi, sier Godal.

30 millioner. Fritt Ord og Sparebankstiftelsen DNB Nor har gitt 15 millioner hver fordelt over tre år til å utvikle Norsk nettleksikon. I tillegg bidrar Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening med 1,5 millioner kroner fordelt over tre år til nyskriving av leksikonartikler. Leksikonet skal videreutvikles fra Store Norske Leksikon, Store medisinske leksikon og Norsk biografisk leksikon.

− Leser søker bok var et forsøk som i første omgang strakk seg over bare ett år og ble til åtte. Nå vil jeg gjerne jobbe med å utvikle en tilsvarende viktig kulturinstitusjon. En nasjon trenger i hvert fall to bøker: En ordbok og et leksikon. Et faglig troverdig og etterrettelig leksikon som fungerer på nett er avgjørende for at vi skal kunne kalle oss en skriftkultur, sier Godal.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur