Kultur

Kirkemusikk for amerikanere

Knut Nystedt måtte i sin tid reise til USA for å finne kor som maktet å fremføre musikken hans. Nå engasjerer musikken hans både amerikanere og nordmenn på kirkefestspillene i Kristiansand. Se programmet for De Internasjonale Kirkefestspill i Kristiansand.

De Internasjonale Kirkefestspill i Kristiansand starter i år tre ganger. Allerede i mai var de i gang i Kristiansand domkirke, med gospelkonsert 16. mai og festkonsert 17. mai. Festspillutstillingen i Christiansands Kunstforening åpnet også på nasjonaldagen.

Begeistring.
Tirsdag åpnes den for andre gang. St. Olaf College Choir kommer fra Minnesota, USA for å hjelpe til med markeringen av unionsoppløsningen. Den tredje, og offisielle, åpningen finner sted 15. juni. Da vil blant andre 90-årsjubilanten Knut Nystedt være til stede under fremførelsen av motetten «Cry out and shout».
Harald Herresthal, som sammen med Rolf Gupta er kunstnerisk ansvarlig for festspillene, peker på Knut Nystedts evne til å nå mange lyttere.
Folk blir ofte overrasket over at ny musikk kan engasjere og treffe dem slik. Musikken hans har en spontan og optimistisk tone som appellerer til mange.
Musikkprofessoren tror også spontaniteten i musikkuttrykket er noe av forklaringen bak Nystedts suksess i USA.
Han traff de unge sangerne i collegekorene på hjemmebane. Musikken til Nystedt har noe av den umiddelbare begeistringen som vi ofte forbinder med amerikanere.
Etter gjennombruddet med «Cry out and shout» i 1955, begynte komponisten å skape musikk spesielt med tanke på de amerikanske korene.
På den tiden fantes det ikke norske kor som var gode nok til å fremføre samtidsmusikk. Men Knut Nystedt satte selv en ny standard for norsk korsang med opprettelsen av Det Norske Solistkor.

Jubilerer.
Også De Internasjonale Kirkefestspillene er i år mer enn alminnelig opptatt av jubileer. Det er ifølge Herresthal 90 år siden Nystedt ble født, 50 år siden han fikk sitt internasjonale gjennombrudd, 100 år siden unionsoppløsningen, og 60 år siden annen verdenskrig var over. Sistnevnte jubileum blir blant annet markert på åpningskonserten med Nystedts «Spenningens land», et verk tilegnet Finnmarks krigsherjede befolkning.
I det avsluttende oratorium «Lucis Creator» av samme komponist blir jubileene satt i perspektiv. Gregor den stores tekst handler om lyset som skal trenge inn i sjelen og fjerne ondskap og mørke. Her kobler komponisten det moderne med gregorianikk og romantikk i et fantastisk verk, forteller Herresthal.

Bredt.
Herresthal er også opptatt av å få fram bredden i programmet. På 16. mai var det gospel med koret HIM, og søndag 19. juni avsluttes det hele med nyskrevet jazzmesse, signert Geir Lysne og Eyvind Skeie. Messen, som blir fremført av Kristiansand Blåseensemble og koret Ginnungagap, er et bestillingsverk fra Den norske kirke i anledning frigjøringsjubileet.
Også nye krefter bidrar. Fredag 17. juni fremfører elever ved Oddermarka skole en egenkomponert musikalsk unionskavalkade. For øvrig spenner programmet over musikk fra middelalder, renessanse og barokk til det nyeste innen samtidsmusikken. Orgelkonserter hører med, for ikke å glemme de daglige morgenbønnene.
En fin start på travle festdager, avslutter Herresthal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur