Mellomspill i kronkolonien

Misjonærene i den kinesiske havnebyen Canton drøftet kontinuerlig hva de burde gjøre når det så ut til at Kina ble lukket for misjonsarbeid, kanskje for lang tid framover. Noen av misjonærene ønsket å reise tilbake til hjem­landene sine. Andre, blant dem far, syntes de hadde vært for kort tid i Kina til å returnere for godt, og var åpen for andre mulig-heter i Østen.

Tao Fong Shan, Buddhistmisjonens senter i Hongkong, ble et tilfluktsted for mange flyktende misjonærer.

Helge Kjøllesdal er misjonærbarn og tidligere sjefredaktør i Vårt Land. I denne serien ser han på norsk misjonsvirksomhet i lys av sine egne foreldres engasjement. Les alle artiklene i serien her.

'Det er vonde ­tider», skriver far til en god venn i Norge. «Det blir mer og mer realistisk og levende det ordet Jesus forkynte, da han ga misjonsbefalingen: Og se, jeg er med dere alle dager til verdens ende. Når han ga en slik befaling, måtte han også gi et slikt løfte,» bemerker han.

Lettelsen var stor da familien nådde den britiske kronkolonien i løpet av et døgn i ­sjøen. Hongkong ligger vakkert til i ­sundet mellom fastlandet og den høyreiste øya V­ictoria der britene hadde bygget en bastion i Det fjerne Østen. Byen var skamfert etter japanernes angrep og okkupasjon. Men her kunne vi i det minste føle oss trygge.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS