Spis sammen – bli lykkelige

Et felles måltid kan gjøre familien lykkeligere.

Publisert Sist oppdatert

Forskning viser at familier som spiser sammen opplever at de er lykkeligere enn de som ikke gjør det. Måltidet kan være et viktig samlingspunkt for deling av mat og prat. Felles måltider gir oss en arena hvor familiemedlemmene møtes, og det er ikke så mange andre, felles møtepunkter i en familie lenger. Alle er som regel spredt på hver sine steder i løpet av dagen. Da er det enda viktigere å sørge for at familien har noe å samles fast rundt. Det ser ut som om det er et poeng spise sammen jevnlig, minst tre ganger i uka, for at det skal bidra til familiemedlemmenes lykke.

Vane. For at noe skal oppleves som en vane, eller «noe vi gjør», må det skje så ofte at gjennomføringen går litt av seg selv. Forsøk å innarbeide en vane om at det er felles middag hver dag til en så fast tid som mulig. Da vet alle at det er slik det er, og at man må si fra hvis man ikke kan delta. Da utvikler man forpliktelse overfor hverandre, og er en viktig egenskap for barn og unge å lære seg. Frokosten kan også spises sammen daglig, selv om folk reiser ut til ulik tid. Det er en mulighet for alle til å møtes, slå av en prat, legge noen kjappe planer for dagen og ikke minst gi rom til å snakke om små og store ting, både bekymringer og gleder. Dette kan styrke opplevelsen av å høre sammen, at alle betyr noe for hverandre og er opptatt av hvordan de andre har det. Dere gjør dere tilgjengelige for hverandre.

Ungdom og rutine. Det er ikke alltid lett å mobilisere ungdom til bli med på måltider, kanskje særlig frokosten. Men har foreldrene etablert det som en vane i familien, er det større sannsynlighet for at den unge dukker opp - det blir en rutine som å dusje og pusse tenner.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP