Nyheter

Oppgjørets time

Det snakkes mye om Guds nåde og tilgivelse. En leser etterlyser mer ansvar for egne handlinger.

Til Du&Jeg

«Jeg har i lengre tid savnet at det skrives mer rundt synd, tilgivelse og nåde i Vårt Land. Jeg savner at det blir manet til oppgjør for å gi, og få tilgivelse. I dagens samfunn med så mange brutte relasjoner, utenomekteskapelige forhold, svik og løgner både overfor barn, ektefelle, kjæreste, ekser, osv., trenger vi å mane til oppgjør, ikke bare skrive om nåde og at Gud tilgir. Det er mye helbredelse i å gi og få tilgivelse. Dette er det lite snakk om. Folk må få høre at de har et ansvar for sine valg og handlinger, og at dersom de rammer andre, så må det gjøres opp. Det er byrder fra andre menneskers svik som skaper utfordringer i dagens samfunn.

Jeg har lest at følelser som skaper sykdommer er frykt, frustrasjoner, sinne, motvilje, hat, misunnelse, uforsonlighet, selvopptatthet og ambisjoner. Med så mange brutte relasjoner også blant kristne bør vi få tilbake forkynnelsen som maner til oppgjør og det å stå for og ta konsekvensene av sine valg og hva det påfører andre mennesker av sår. Jeg synes ikke at Du&Jeg-spaltistene utfordrer sine innsendere nok på dette. Sykdommer i sjelen er mer ødeleggende enn sykdommer i kroppen, og det ligger mye helbredelse i erkjennelse. To leger som har spesialisert seg på utbrenthet hevder at den vanligste årsaken til at folk kjenner seg utkjørt er ikke overarbeid, men sinne, ergrelse eller nag. Bitterhet fører til utmattelse. Kanskje dere kan skrive noe om dette? Vi har for lengst sluttet å pålegge våre etterkommere å ta ansvar for sine handlinger. Lojalitet, ærlighet og redelighet er ikke lenger vårt ansvar.

Hilsen en leser

DEBATT: Diskuter saken på verdidebatt.no

Takk for et tankevekkende brev til spalten.

Du savner at avisen skriver mer om synd, oppgjør og tilgivelse og nevner særlig oss som er spaltister i Du&Jeg i denne sammenhengen. Jeg vil derfor forsøke å knytte noen kommentarer til ditt brev. Som spaltist skriver jeg mine innlegg primært i et faglig psykososialt og humanistisk perspektiv, som fint lar seg kombinere med et kristent perspektiv. Slik jeg oppfatter deg er du svært opptatt av hvordan mennesker håndterer sine relasjoner og at når mennesker bidrar aktivt til egne og andres vansker, må de rydde opp selv.

Rette opp skaden. Et av de viktigste prosjekter i menneskets liv er å lære å forholde seg til andre mennesker. For å vokse opp til å bli hele og sunne mennesker, er det viktig at vi både får ubetinget kjærlighet fra våre foreldre, men også erfarer passe med frustrasjoner slik at vi lærer oss å håndtere skuffelser og motgang. Det er viktig at foreldre hjelper barna sine til å si fra når de føler seg misforstått, men det er like viktig at barna lærer hvordan det føles når de slår eller baksnakker et annet barn. Foreldre ønsker at barna skal erkjenne det når de har gjort noe galt, og forsøke å rette opp skaden og be om unnskyldning dersom det har rammet noen andre.

Etiske dilemma. Dette er universelle verdier. Lette å formidle, men vanskelig i praksis, særlig når flere hensyn går mot hverandre. Det etiske dilemmaet innebærer nettopp dette at man må velge mellom to hensyn hvor begge kan synes som like viktige eller gale. «Skal jeg skuffe min kone og ikke bli med på tur, eller skuffe min mor og ikke besøke henne?» Eller vanskeligere: «Jeg er forelsket i en mann på jobben og mitt ekteskap har kjølnet. Jeg vil nyte forelskelsen og håpe på en bedre framtid, men jeg har valgt livet med mannen min og vil nødig svikte det løftet. Hva skal jeg gjøre?» I valgets kval er det mange som tilsynelatende ikke velger. Det er også et valg. Mange er de som etter en stund føler seg fanget i sitt eget nett når de har «ridd to hester samtidig». Dårlig samvittighet, løgner, og følelsen av å svikte både seg selv og sine kjære er kjent for mange. Og bitterhet, fortvilelse og sorg kjennes både av den som forlater og den som blir forlatt.

Oppgjøret. Følelsenes betydning i våre liv er undervurdert. Som du påpeker kan følelsene gjøre oss syke, kanskje først og fremst dersom de varer over tid og vi ikke får «gjort opp» oss imellom. Og til tross for at det er vanskelig å jobbe seg gjennom konflikter, vonde følelser og bitterhet er det svært viktig for vår helse. Parterapi eller familieterapi kan være et redskap til å hjelpe mennesker som har vansker i forhold til hverandre, å sette ord på følelsene, lytte til hverandre, gi hverandre tilbakemelding og orientere seg mot framtiden og hva som kan være hjelpsomt.

For eksempel, i en terapi- situasjon er det et vendepunkt når mannen kan si til sin ektefelle at han forstår at hun er både sint, såret og lei seg over at han har vært utro. Han vil avslutte ekteskapet, men han erkjenner at det var dårlig gjort å gjøre det på den måten. Han kan si at han angrer det, men han vil ikke be henne om tilgivelse fordi han ikke kan kreve tilgivelse av henne for det han har gjort. Hun sier at det var utrolig dårlig gjort av ham og at hun aldri hadde trodd det om ham. Hun vil for alltid være såret og lei seg for det han har gjort, men at hun respekterer han mer når han selv erkjenner sin skyld og angrer sin utroskap.

Samarbeid. Hun kan også si at hun ikke vil høre mer om hans nye partner fordi hun er så utrolig såret, og at det vil bli vanskelig for henne å treffe henne på lang tid. Han kan si at han kan respektere og forstå det, men han håper at de kan få til et fornuftig samarbeid slik at de kan klare å være gode foreldre for barna videre. Hun kan si at tanken på at barna skal være sammen med hans nye kjæreste er helt forferdelig, men at hun vil gjøre sitt beste for å håndtere det, fordi hun vet at barna trenger sin far og at han alltid har vært kjærlig og flink med dem. De går ut fra samtalen med litt rakere rygg, og vet at neste møte dem imellom ikke blir så forgiftet av uoppgjort historie.

Gode samtaler. Slike samtaler flyter ikke lett, terapeuten arbeider intenst for å hjelpe de to å lytte til hverandre og gi hverandre direkte, men respektfulle tilbakemeldinger. De gode samtalene har elementer av bekjennelse, oppgjør og konfliktløsning. Og av og til helbredelse, forsoning og tilgivelse.

Historien kan mange kjenne seg igjen i, men mange klarer ikke å gjennomføre slike samtaler med hverandre på egenhånd. Familievernkontorene i Norge gir gratis samtaletilbud. Du finner ditt lokale kontor på www.bufetat.no.

DEBATT: Diskuter saken på verdidebatt.no

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter