Er du her for meg?

I onde dager blir kjærligheten satt på prøve. Da kommer testen på om et par er trygge på hverandre.

Varig og lykkelig samliv forutsetter gjensidig trygghet på hverandre, skriver Torbjørn Nordvoll.
Publisert Sist oppdatert

Hvor viktig er det ikke at de to som elsker hverandre og ønsker å dele livet sammen er trygge på hverandres kjærlighet, trofasthet, lojalitet og støtte. Det må ikke være noen tvil omkring dette. Det vil være som å prøve å få vann og olje til å gå sammen i en enhet, det går bare ikke. Varig og lykkelig samliv forutsetter gjensidig trygghet på hverandres ord, følelser og holdninger, og mange lever i denne lykken. Dette er helt klart idealet, men virkeligheten for mange par er at man kjenner på en snikende usikkerhet og uttrygghet på hvor en egentlig har den andre, om den andre er hundre prosent til å stole på i ett og alt.

Hva hvis…? «Hva hvis» – spørsmålene er mange hos mange kvinner og menn i norske samboer- og ekteskap. Hva hvis barna blir alvorlig syke, vil han da ofre noe av karrieren for å følge opp? Hva hvis han rammes av depresjon eller annen langvarig lidelse, vil hun være der og støtte og forstå? Hva hvis den ene går på en kjempesmell på jobben eller på privaten, mens den andre lykkes i det meste, vil forholdet klare det? «Hva hvis» er spørsmål som bunner seg i en viss utrygghet. Tenk så nydelig å slippe disse spørsmålene og bare kjenne på den velsigna tryggheten som av og til kjennes. Det er verdt å jobbe for at vi kan gi hverandre det vi aller helst vil ha i samlivet.

Syk av familien. En helt fersk undersøkelse referert i Vårt Land forrige uke viser at mens menn blir syke av forhold på jobben, blir flest kvinner syke av forhold i samliv og hjem. Mye av dette skyldes skjev og gammeldags arbeids- og ansvarsfordeling, men mye skyldes også den nagende tvilen om dette som har med hundre prosent å gjøre. Hundre prosent til stede i hjem og familie, hundre prosent engasjert i ektefelle og barns ve og vel, hundre prosent trofast og lojal både på Facebook, på kurs og på fest. Familieliv er en svær greie og en stor investering av tid, krefter og følelser. Spørsmålet mange kvinner som finner seg i skjev fordelig hjemme, stiller seg er derfor: «Kan jeg regne med deg dersom det blir for mye for meg?» Er hun usikker på svaret, tærer det på både kropp og sjel.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP